MERCATS

L’Ibex 35 cau un 0,2% en l’obertura i perd els 9.000 punts després de la pujada de tipus de la Fed

Durant la jornada d’aquest dijous, els inversors no perdran de vista la cimera de líders de la Unió Europea, que estarà marcada per les turbulències bancàries causades per la fallida del Silicon Valley Bank als Estats Units i la venda de Credit Suisse

L’Ibex 35 cau un 0,2% en l’obertura i perd els 9.000 punts després de la pujada de tipus de la Fed
2
Es llegeix en minuts

L’Ibex 35 ha iniciat la sessió d’aquest dijous amb una caiguda del 0,23%, cosa que ha portat el selectiu madrileny a perdre la cota dels 9.000 punts, després de la decisió presa aquest dijous per la Reserva Federal dels Estats Units (Fed) de pujar els tipus d’interès de 25 punts bàsics, fins a situar-los en un rang objectiu d’entre el 4,75% i el 5%.

El president de la Reserva Federal dels Estats Units (Fed), Jerome Powell, després d’alertar que la inflació continua «molt elevada», es va reafirmar en el seu compromís de reduir-la fins a l’entorn del 2%.

Així mateix, Powell es va referir també a les turbulències recents en el sistema financer nord-americà, amb la intervenció i col·lapse del Silicon Valley Bank (SVB) i el Signature Bank al capdavant, afirmant que el «sistema bancari és segur i resilient» i que, després de les «decisives accions» preses junt amb el Departament del Tresor i la Corporació Federal d’Assegurança de Dipòsits (FDIC, per les seves sigles en anglès), «els dipòsits dels clients són segurs».

Sense perdre de vista la situació de la banca europea i nord-americana, els inversors no perdran aquest dijous detall de la Cimera de líders de la Unió Europea, que arrenca aquest dijous a Brussel·les i on les turbulències bancàries causades per la fallida del Silicon Valley Bank (SVB) als Estats Units i la venda de Credit Suisse marcaran el debat.

A més, el mercat estarà atent a les previsions sobre l’economia de l’eurozona, i la decisió sobre la pujada dels tipus del banc central de Suïssa i del Banc d’Anglaterra.

Després de cedir ahir un 0,4% i situar-se en els 9.009 punts, l’Ibex 35 iniciava la sessió d’aquest dijous en 8.988 punts, amb les principals Borses europees també a la baixa. Així doncs, es registraven descensos del 0,4% a Londres, del 0,27% a Milà, del 0,15% a Frankfurt i del 0,1% a París.

Dins de l’Ibex 35, en els primers compassos de la sessió d’aquest dijous, part de la banca llastava el selectiu. Així, els retrocessos més importants els protagonitzaven Sabadell (-2,82%), Caixabank (-2,01%), BBVA (-1,97%), Unicaja i Bankinter (-1,67% en els dos casos).

Per contra, ArcelorMittal (+0,95%), Colonial (+0,26%) i Enagás (+0,09%) eren els únics valors que pujaven en l’arrencada de la jornada.

Notícies relacionades

En l’obertura del mercat borsari, el preu del barril de petroli de qualitat Brent, referència per al Vell Continent, ha baixat un 0,6%, fins als 76,23 dòlars, mentre que el Texas s’ha situat en 70,38 dòlars, un 0,73% menys.

Al mercat de les divises, la cotització de l’euro davant el dòlar es col·locava en 1,0906 ‘bitllets verds’, mentre que la prima de risc espanyola se situava en 103,2 punts bàsics, amb l’interès exigit al bo a 10 anys en el 3,304%.