Reestructuracions

Els acomiadaments via ero escalen un 42% l’últim any, fins als 1.200 afectats a Catalunya

La xifra d’empleats cessats de manera col·lectiva és la segona pitjor de l’última dècada

Els acomiadaments via ero escalen un 42% l’últim any, fins als 1.200 afectats a Catalunya

Marta Vidal ACN

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Un total de 1.188 treballadors han sigut acomiadats via expedient de regulació d’ocupació (ero) entre gener i febrer del 2023 a Catalunya. La xifra és el 42% superior a la registrada en el mateix període de l’any passat i representa la segona pitjor arrencada de l’any des de principis de dècada, amb permís del 2021, segons les dades actualitzades aquest dimarts pel Departament de Treball de la Generalitat. La farmacèutica Grifols, que va anunciar un expedient per liquidar 92 empleats a Parets del Vallès i Sant Cugat; la companyia d’assegurances Axa, que finalment afectarà 32 empleats del seu centre de Cornellà, i la tecnològica Glovo, que està negociant extingir 147 empleats a Barcelona i Madrid, són algunes de les firmes que han recorregut a reestructuracions per quadrar els seus números i per motius diversos.

Com és habitual en aquest tipus d’expedients, els acomiadaments col·lectius se centren a la província de Barcelona, que acull el 83% dels treballadors afectats. I amb un pes sobredimensionat en la indústria, en comparació amb la seva aportació al PIB o al total de l’ocupació, que agrupa el 40% dels afectats. És habitual que les empreses del sector secundari recorrin més als eros del que els tocaria per volum, ja que són corporacions de més mida i més sindicades, fet que evita el degoteig d’acomiadaments individuals i fa més habitual, entre altres motius, que les direccions recorrin a expedients. Per exemple, Wallbox, empresa especialitzada a fabricar estacions de càrrega per a cotxes elèctrics, va tancar fa unes setmanes un ero de 96 acomiadaments.

Notícies relacionades

Si bé l’ocupació va experimentar una frenada brusca a finals de l’exercici passat, les primeres dades del 2023 estan aclarint els dubtes sobre una possible contracció de l’ocupació, atesa la desacceleració econòmica que les dades del PIB registren. La creació d’ocupació s’està mantenint en números positius, si bé no a la mateixa velocitat que durant l’any passat després de més de 12 mesos d’intensa espiral de preus i guerra a Ucraïna. Aquest menor vigor en la generació de nous llocs de treball coincideix amb una tendència més elevada de les empreses a l’ajust de plantilles, segons revelen les dades publicades aquest dimarts per la Generalitat.

Un total de 42 societats van registrar en el Departament de Treball un expedient d’extinció de contractes i finalment van acomiadar 1.188 persones. Una mica més d’un terç d’aquestes societats al·leguen pèrdues econòmiques; la resta és per qüestions productives o organitzatives. Al marge d’aquells que van perdre la feina, actualment també hi ha 14.341 treballadors afectats per una suspensió total o parcial de la seva jornada. Per exemple, Seat té en vigor un erto per causes productives i dèficit, segons al·leguen, de materials.