Crisi bancària

Els mercats acullen amb temor la compra de Credit Suisse per UBS

Les borses comencen la setmana amb una tendència clarament baixista malgrat els missatges de les autoritats financeres

Els mercats acullen amb temor la compra de Credit Suisse per UBS
1
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La medicina no ha frenat el creixement de la malaltia, de moment. Els mercats han començat la setmana amb una tendència clarament baixista després de l’anunci de compra de Credit Suisse pel seu rival UBS per uns 3.000 milions d’euros. Ni els missatges de calma de la presidenta del Banc Central Europeu (BCE), Christine Lagarde, ni l’acció concentrada per facilitar liquiditat en dòlars per part dels principals bancs centrals han apaivagat els inversors.

La reacció inicial dels mercats a Àsia ha sigut baixista, amb els bancs liderant les caigudes. Els inversors temen que puguin sorgir nous dubtes sobre la situació d’alguns bancs, després de la caiguda dels nord-americans Silicon Valley Bank (SVB) i Signature Bank i el rescat forçat de Credit Suiss. A més, el banc suís, a diferència dels dos dels EUA, és un dels 30 bancs considerats sistèmics a escala mundial.

L’operació UBS-Credit Suisse s’ha articulat per evitar el vot dels accionistes dels dos bancs suïssos, fet que indica la gravetat de la situació del banc adquirit molt per sota del seu valor en borsa divendres passat. Credit Suisse registrava des de feia uns dies una sortida continuada de dipòsits després d’haver perdut la confiança del mercat.

Notícies relacionades

Els futurs americans anticipen, al seu torn, caigudes d’almenys el 0,6%, en una setmana que també estarà marcada per les reunions de política monetària de la Reserva Federal (dimecres), del Banc d’Anglaterra i del Banc Nacional Suís (dijous).

El consens espera una pujada de 25 punts bàsics per part de la Fed als EUA, tot i que hi ha analistes que ja anticipen una pausa per part del banc central, a causa de la crisi bancària actual.