Canvi de cicle

La fallida de Silicon Valley apunta a les ‘start-ups’

Els experts preveuen el final del model de capital risc davant la pujada dels tipus d’interès i les incerteses

La fallida de Silicon Valley apunta a les ‘start-ups’

BRITTANY HOSEA-SMALL / REUTERS

1
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

La sobtada desaparició als Estats Units de Silicon Valley Bank, la fallida bancària més gran des del 2008, tindrà segons la majoria dels experts efectes limitats en l’economia però obre incerteses serioses sobre el finançament d’empreses de nova creació (‘empreses emergents’) i sobre el sector tecnològic. És una de les conclusions dels experts de Crédito y Caución, que augura un veritable canvi de cicle davant les dificultats de les noves empreses a capital risc. «És el final del model de capital risc que ha impulsat el desenvolupament del sector durant l’última dècada. Més enllà d’aquests efectes directes, és previsible que el sector financer es mostri més restrictiu en la concessió de crèdit, ja per si mateix condicionat pels elevats tipus d’interès», conclou Crédito y Caución.

Notícies relacionades

La qüestió en aquests moments és de quina manera la Reserva Federal (Fed) o el Banc Central Europeu afrontarà la difícil tasca d’equilibrar la lluita contra la inflació amb l’alentiment econòmic i els creixents riscos financers. «L’efecte inevitable de l’enduriment monetari és un crèdit més car per a famílies i empreses», remarca l’anàlisi, tot i que considera «poc probable» que la Fed faci marxa enrere en la seva política monetària, que el Banc Central Europeu ja va confirmar amb una pujada de 50 punts bàsics dijous passat.

La pujada ràpida dels tipus d’interès no ha aconseguit frenar la inflació i fins i tot sembla haver animat les flames de l’alça de preus. Les empreses s’han vist obligades a elegir entre repercutir els nous costos financers en els seus preus finals o assumir-los a costa de reduir els seus marges. I de moment la primera opció ha sigut la guanyadora, però s’espera que les firmes més endeutades passin problemes. «Les empreses més apalancades que necessitin refinançar el seu deute a tipus més alts i aquells sectors que depenguin de la capacitat per finançar-se de les famílies (com automoció, construcció, immobiliari o consum durador), seran les més afectades. Altres sectors com el farmacèutic, químic, petroli, gas, matèries primeres o metal·lúrgia estan tenint un millor acompliment», conclou l’informe de Crédito y Caución.