Salut mental

La precarietat laboral i l’atur generen 170.000 depressions cada any

Un informe del Ministeri de Treball assenyala que gairebé la meitat dels ocupats a Espanya pateixen algun tipus de precarietat laboral

Chica sentada en el suelo.

Chica sentada en el suelo. / 123RF

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Unes 170.000 persones cauen cada any en depressió per no tenir feina. O per tenir-ne una però cobrar poc. O per tenir un contracte temporal i no saber si l'endemà el renovaran o no. O per no poder treballar totes les hores que voldria i quedar-se a final de mes amb un sou exigu. En definitiva, per estar en una situació laboral precària. Així ho determina l’informe presentat aquest divendres pel Ministeri de Treball, el primer que encarrega per analitzar i avaluar els efectes de les condicions laborals sobre la salut mental. 

«És una situació alarmant», ha considerat el coordinador de l’estudi, l’investigador de la UPF Joan Benach. I és que des de la comissió d’experts creada per la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, quantifiquen que una de cada tres depressions a Espanya té l’origen principal a l’oficina, al supermercat, a la fàbrica o als centres de treball. «És de tal envergadura la desigualtat que requereix un pacte al nostre país», ha afirmat Díaz, exposant la seva voluntat de limitar les jornades parcials.

Just dos anys després que un diputat del PP li cridés «ves-te’n al metge» al líder de Més País, Íñigo Errejón, quan parlava de salut mental, el Ministeri de Treball presenta el seu diagnòstic. «No ha sigut deliberat», ha afirmat Errejón durant la presentació. Segons el document, gairebé la meitat dels ocupats a Espanya pateixen algun tipus de precarietat laboral. O bé exerceixen tasques per a les quals estan àmpliament qualificats, o bé tenen una feina temporal o bé tenen una feina a temps parcial i voldrien tenir-ne un a temps complet o bé treballen ‘en B’; entre d’altres.

Notícies relacionades

Una cosa que incumbeix 8,1 milions d’ocupats a Espanya, amb més preponderància de dones, joves, identitats sexuals no normatives i persones amb algun tipus de discapacitat. Si s’hi afegeixen les persones a l’atur, aquesta xifra de precaris s’eleva fins als 11 milions.

Un alt grau de precarietat que explica, entre d’altres, que Espanya sigui el país que més ansiolítics i hipnòtics consumeix del món per habitant. Gairebé un 11% d’adults declara haver consumit tranquil·litzants, relaxants o pastilles per dormir en les últimes dues setmanes, segons recull l’informe. Els experts de Treball determinen que a més precarietat, més probabilitat de caure en depressió o desenvolupar algun tipus de trastorn de salut mental. «Cal obrir el debat sobre noves formes d’organització de les empreses i el treball», ha assenyalat Benach.