Acord Govern espanyol-EH Bildu

Pensions de viudetat: les mínimes aniran pujant fins a un 30% el 2027

Escrivá aconsegueix lligar el suport d’EH Bildu després d’incloure en la seva reforma una millora de la protecció de les prestacions més baixes

Pensions de viudetat: les mínimes aniran pujant fins a un 30% el 2027
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Govern espanyol i EH Bildu han arribat a un acord pel qual la formació basca votarà a favor de convalidar el reial decret de pensions a canvi d’un reforç de les prestacions de viudetat. Així ho ha fet públic el partit basc mitjançant un comunicat en què garanteix els seus cinc vots i aplana el camí perquè la nova reforma prosperi legislativament. Les pensions mínimes de viudetat pujaran entre un 17% i un 30% a partir del 2024 i al llarg dels quatre pròxims anys, fins a consolidar un increment d’entre 40 i 126 euros mensuals el 2027.

Les prestacions de viudetat són de les més baixes del ventall contributiu de prestacions que abona cada mes la Seguretat Social. Actualment, el seu import oscil·la entre els 593,3 euros al mes que percep un viudo o una viuda de menys de 60 anys, fins als 905,9 euros d’un viudo amb càrregues familiars. L’increment inclòs en la nova reforma pretén elevar les primeres fins als 694,1 euros mensuals i les segones fins als 1.177,7 euros mensuals.

Notícies relacionades

La reforma de pensions pactada prèviament amb els sindicats inclou un reforç generalitzat de les pensions mínimes. Un pensionista amb cònjuge a càrrec, un dels perfils més habituals, tindrà una pensió mínima contributiva de 16.500 euros anuals el 2027, un 22% més que ara, segons ha quantificat el ministre José Luis Escrivá.

«Gràcies a aquest acord, aquestes pensions s’equipararan a les mínimes contributives, i s’aconsegueix així complir una demanda pendent envers aquest col·lectiu de pensionistes. Els augments acordats suposaran que cap pensió de viudetat torni a estar per sota del llindar de la pobresa», ha valorat EH Bildu en el seu comunicat.

Temes:

Pensions