Sector immobiliari

L’alça dels interessos alenteix la vivenda després d’un rècord de preus el 2022

En el quart trimestre es van reduir el 0,8% respecte al tercer, la primera taxa intertrimestral negativa en gairebé tres anys

En el conjunt de l’any, l’augment va ser del 7,4%, l’encariment més gran des del 2007, tant pels pisos nous com els utilitzats

L’alça dels interessos alenteix la vivenda després d’un rècord de preus el 2022
3
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La pujada dels tipus d’interès i, per tant, de l’euríbor, la principal referència per a les hipoteques de tipus variable, va començar a afectar l’any passat la vivenda. En el quart trimestre, el preu de la vivenda lliure va augmentar un 5,5% respecte al mateix període de l’any anterior, la seva menor alça des del tercer trimestre del 2021 i va registrar un descens del 0,8% respecte al període juliol-setembre, cosa que suposa la primera taxa negativa des de finals del 2020. un exercici marcat per les mesures restrictives per la pandèmia.

En tot cas, en el conjunt de l’any, el preu de la vivenda va augmentar una mitjana del 7,4%, el novè repunt anual consecutiu i el seu increment més gran des del 2007, quan el preu va augmentar un 9,8%, segons l’índex de preus de vivenda (IPV) de l’Institut Nacional d’Estadística (INE) publicat aquest dimecres. La pujada experimentada el 2022 duplica la del 2021 (+3,7%) i és conseqüència tant de l’acceleració dels preus de l’habitatge de segona mà com dels pisos nous.

Noves i utilitzades

Així, el preu de la vivenda nova va augmentar una mitjana del 7,9% el 2022, la seva alça més gran des del 2007, quan va augmentar un 11,9%. Amb l’increment de l’any passat, el preu de la vivenda nova acumula nou exercicis d’alces. Per la seva banda, el preu de la vivenda utilitzada va augmentar un 7,3% el 2022, el doble que el 2021 i el seu repunt més gran també des del 2007, quan va créixer un 8,2%. D’aquesta manera, la vivenda utilitzada també acumula nou anys de pujades.

L’alentiment el quatre trimestre va afectar els dos tipus de vivenda. El preu de la nova va augmentar un 6,2% en comparació amb el quart trimestre del 2021, nou dècimes per sota de la taxa del tercer trimestre. Per la seva banda, el preu de la vivenda utilitzada es va incrementar un 5,3% en taxa interanual, taxa 2,5 punts inferior a la del trimestre anterior.

En el període octubre-desembre, la taxa interanual del preu de la vivenda lliure es va moderar en totes les comunitats autònomes, menys a les Canàries, on es va mantenir en el 8,1%, i a Navarra, on va pujar quatre dècimes, fins al 7,2%. Els descensos més grans de la taxa interanual es van produir a Extremadura (-3,7 punts), el País Basc (-2,9 punts), Madrid (-2,7 punts) i la Rioja (-2,7 punts).

Més repunts anuals

A tancament del 2022, les comunitats que van mostrar els repunts interanuals més grans en el preu de la vivenda lliure van ser Cantàbria (+8,6%) i Canàries (+8,1%) i les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla (+8% en els dos casos). Catalunya es va situar a la banda baixa amb una alça del 5,5%. Per contra, les alces més moderades de preus es van produir a Extremadura (+2,8%), Castella-la Manxa (+4%) i Castella i Lleó (+4,1%).

Notícies relacionades

En comparació amb el trimestre anterior, el preu de la vivenda nova va repuntar un 1,9%, mentre que el dels habitatges de segona mà va retrocedir un 1,4%, el seu descens més gran des del primer trimestre del 2013.

Els preus de la vivenda van baixar en el quart trimestre del 2022 respecte al tercer en 14 comunitats autònomes i van augmentar a Navarra (+0,7%), les Canàries (+0,5%) i Cantàbria (+0,3%), així com a Ceuta (+1,8%) i Melilla (+0,7%). Per la seva banda, La Rioja va ser la comunitat on més van baixar els preus en el trimestre (-1,9%), seguida de Castella-la Manxa i el País Basc, regions en les quals els preus van disminuir un 1,6% entre l’octubre i el desembre del 2022. Catalunya es va situar entre les que van registrar més grans baixades, amb el -1,2%.

Temes:

Vivenda Preus