Crisi energètica

Catalunya | Preu per hores de la tarifa regulada de la llum d’avui dimarts, 21 de febrer

Aquestes són les hores més barates i més cares

  • Espanya defensa davant Brussel·les la fórmula per abaratir la llum «immediatament»

  • El Govern demana ampliar al 2024 l’‘excepció ibèrica’

  • Així serà la nova factura de la llum

  • Tarifa regulada o mercat lliure: ¿com es paga menys?

Catalunya | Preu per hores de la tarifa regulada de la llum d’avui dimarts, 21 de febrer
1
Es llegeix en minuts
Europa Press

El preu mitjana de la llum per als clients de tarifa regulada vinculats al mercat majorista augmentarà aquest dilluns fins als 134,13 euros per megawatt hora (MWh), cosa que suposa una pujada del 8,09% respecte als 124,09 euros/MWh d’aquest diumenge.

 A la subhasta, el preu mitjà de la llum al mercat majorista –el denominat ‘pool’– se situarà aquest dilluns en 134,13 euros/MW h. El preu mínim, de 108,58 euros/MW h, s’ha donat entre les 4.00 i les 5.00 hores, i el preu màxim es registrarà entre les 19.00 i les 20.00 hores, quan serà de 168,72 euros/MW h.

 A aquest preu del ‘pool’ s’hi suma la compensació a les gasistes, que ha de ser abonada pels consumidors beneficiaris de la mesura, els consumidors de la tarifa regulada (PVPC) o els que, malgrat ser al mercat lliure, tenen una tarifa indexada, que aquest dilluns serà de 0 euros/MWh, de manera provisional.

Un 3,5% més que sense aplicar-se la mesura

En absència del mecanisme de l’‘excepció ibèrica’ per limitar el preu del gas per a la generació d’electricitat, el preu de la llum a Espanya seria de mitjana d’uns 129,60 euros/MW h, és a dir, 4,53 euros/MW h menys que amb la compensació per als clients de la tarifa regulada, que paguen quasi un 3,5% més de mitjana.

Notícies relacionades

 El ‘mecanisme ibèric’, que va entrar en vigor el 15 de juny, limita el preu del gas per a la generació elèctrica a una mitjana de 48,8 euros per MW h durant un període de dotze mesos, i es cobreix així el pròxim hivern, període en què els preus de l’energia són més cars.

 En concret, l’‘excepció ibèrica’ fixa un camí per al gas natural per a la generació d’electricitat des d’un preu de 40 euros/MW h els sis mesos inicials, i posteriorment, un increment mensual de 5 euros/MW h fins a la finalització de la mesura.