A TVE

Calviño exigeix «responsabilitat» als bancs amb les llibretes de la gent gran

  • La vicepresidenta diu que no té constància que les entitats vulguin eliminar les llibretes, però afirma que els ho preguntarà

Calviño exigeix «responsabilitat» als bancs amb les llibretes de la gent gran
3
Es llegeix en minuts
El Periódico

La vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño, ha afirmat aquest dilluns que no té «cap constància» sobre que hi hagi bancs que estiguin eliminat les llibretes o limitant-ne l’ús, però ha afirmat que inquirirà el sector sobre aquest assumpte i «algunes altres notícies que van circulant» a la reunió que mantindrà amb representants de les entitats i els consumidors el 9 de març, per «verificar el que està passant en realitat» abans de «córrer» a treure conclusions. «El missatge que nosaltres enviem a les entitats financeres, i no vull que en quedi cap dubte, és un missatge de responsabilitat», ha advertit durant una entrevista a TVE

«Les entitats financeres són responsables i han de tenir una atenció especial en la cura dels seus clients, i molt especialment de les persones grans i les persones amb discapacitat, que poden tenir més dificultats en un determinat moment per utilitzar els nous mitjans digitals. Des del Govern estem compromesos amb les persones grans, perquè una societat que no atén la gent gran és una societat pitjor», ha mantingut Calviño. 

Fa temps que col·lectius de persones grans asseguren que algunes entitats financeres estan eliminat o limitant l’ús de les llibretes bancàries. «Fa un any ens vam trobar caixers sense ranures ni ‘contactless’ –en el meu cas, fonamental, perquè em costa teclejar–. Les havien tret i van argumentar dient que ‘només’ el 36% de la gent gran les utilitza, quan aquesta xifra s’explica pels morts pel coronavirus. No em canso de repetir que l’únic que demanem és veure si hem cobrat la pensió i si se’ns ha colat alguna despesa inesperada», va afirmar el metge jubilat Carlos San Juan, que va liderar la campanya ‘Soy mayor, no idiota’ per a un millor tracte de la banca cap a les persones grans, en una recent entrevista a aquest diari. 

La banca ho nega

Les entitats, no obstant, neguen que hagin eliminat o que eliminaran les llibretes. «Estem seguint molt de prop quines són les seves demandes i les seves necessitats. Es mantindrà aquest producte, que per a ells és molt important, que és la llibreta. Totes les entitats ens estan dient que es mantindrà la llibreta per a la gent de més de 65 anys. En l’àmbit de l’AEB són tres milions de llibretes, hi ha moltes llibretes en mans de gen gran, i es mantindran», va assegurar fa uns dies la presidenta de la patronal AEB (bancs tradicionals), Alejandra Kindelán. El mateix es trasllada des de l’àmbit de les antigues caixes d’estalvi.

En els últims dies ha generat certa polèmica una foto d’un cartell col·locat sobre un caixer del Santander al qual suposadament s’informava que ja no es podria operar amb llibreta als caixers i caldria operar amb targeta o dispositius mòbils. Al banc, no obstant, s’assegura que a tots els clients de més de 65 anys que tenen llibreta se’ls ha mantingut amb tota la seva operativa intacta i que l’únic que no es fa és concedir llibretes noves a clients més joves. 

Reunió al Ministeri

Notícies relacionades

A la reunió del 9 de març, la vicepresidenta Calviño tractarà amb els representants de bancs i clients el grau de compliment dels codis de bones pràctiques que es van aprovar l’any passat per millorar el tracte a la gent gran, ampliar el servei financer a l’Espanya rural i reestructurar les hipoteques de deutors en conflictes per l’alça de l’euríbor. «És un molt bon moment perquè ens asseguem al meu nivell i podrem compartir com estan funcionant aquests codis i si hem de prendre mesures addicionals o no», ha afirmat.

Calviño, així mateix, ha tornat a instar els grups parlamentaris a impulsar la tramitació de la llei que crearà l’Autoritat de Defensa del Client Financer: «Aquesta nova autoritat també pot supervisar els codis de bones pràctiques i, per tant, suposa un reforç molt important de la protecció de la ciutadania». La setmana passada, la vicepresidenta ja va fer la mateixa crida, atès el risc que el projecte decaigui amb el final de la legislatura. «No podem fer el joc als que volen que aquest projecte de llei es quedi encallat al Parlament», va reclamar.