Ajust empresarial

Grifols planeja acomiadar 2.300 empleats, un centenar dels quals a Espanya

La multinacional pretén estalviar 400 milions a l’any

Grifols planeja acomiadar 2.300 empleats, un centenar dels quals a Espanya
2
Es llegeix en minuts

La multinacional espanyola d’hemoderivats Grifols ha comunicat aquest dimecres que llançarà un pla d’estalvi de costos, per reduir en 400 milions anuals la seva despesa, que inclou l’acomiadament de 2.300 empleats, la gran majoria als Estats Units i un centenar a Espanya.

En un comunicat remès a la CNMV, el supervisor borsari, Grifols informa que uns 2.000 llocs de treball es retallaran al llarg del 2023 als Estats Units per «optimitzar costos i operacions de plasma», cosa que ha de permetre un estalvi anualitzat de fins a 300 milions.

També es veuran afectades pel pla de «racionalització de les funcions corporatives» 300 persones més, i d’aquest total un terç de les sortides tindran lloc a Espanya.

En concret, el pla se centra en tres àrees principals per aconseguir aquests estalvis, amb principal èmfasi en l’optimització de costos i operacions en l’àrea de plasma, amb l’objectiu de crear una plataforma d’obtenció de sang més eficient, accessible per als donants i dotada de la tecnologia més moderna.

El pla pretén mantenir els volums de plasma, ja que en els últims anys els alts i baixos en la captació han amenaçat l’activitat ordinària del grup. L’objectiu últim és reduir el cost per litre de plasma a través d’un conjunt de mesures que s’espera que generin un estalvi anualitzat d’almenys 300 milions d’euros en relació amb l’exercici 2022. Entre les mesures s’inclou el tancament o consolidació de centres de donació poc eficients (18 centres tancats en el quart trimestre del 2022 i tancaments addicionals previstos durant el primer semestre del 2023). Totes aquestes mesures han d’anar acompanyades de l’optimització dels donants gestionats.

L’ajust més gran als EUA

Aquestes mesures reduiran la plantilla del negoci de plasma als Estats Units en aproximadament 2.000 llocs de treball el 2023.

La reducció de costos s’ha d’aparellar també amb iniciatives variades, incloent la centralització i automatització de fluxos de treball, la implantació de serveis compartits en les àrees de negoci, la consolidació de proveïdors, la simplificació de les estructures de report i l’eliminació de funcions i llocs duplicats, entre d’altres.

Aquestes iniciatives afectaran prop de 300 persones, la majoria de les quals als Estats Units i, aproximadament, un terç a Espanya.

La millora de l’eficiència en tota l’organització requerirà, segons reconeixen en fonts de la companyia, esforços en tots els àmbits de l’organització. Així, es plantejaran mesures d’estalvi també en l’àrea de compres, però també en logística i instal·lacions, ja que es preveu l’optimització d’alguns espais d’oficines (no industrials).

Notícies relacionades

Grifols estima un càrrec no recurrent d’aproximadament 140 milions d’euros per portar a terme les iniciatives d’estalvi de costos previstes. L’execució del pla començarà el primer trimestre del 2023 i es completarà durant l’exercici fiscal, subjecte a la legislació aplicable i a altres requisits.

S’espera que la major part de les mesures estiguin ja implementades en el quart trimestre del 2023. No obstant, a causa del tractament comptable dels inventaris i al calendari d’implementació, la major part de l’estalvi de costos anualitzat es veurà reflectit en el compte de resultats del 2024, si bé s’espera un impacte de 100 milions d’euros d’estalvi en el compte de resultats del 2023.