Esdeveniment

Endesa comença a adaptar el Port de BCN per a la Copa Amèrica de vela

L’elèctrica acorda amb l’Autoritat Portuària ampliar les infraestructures elèctriques, amb reforç de la xarxa, digitalització i altres actuacions

Endesa comença a adaptar el Port de BCN per a la Copa Amèrica de vela

Óscar Ferrer

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Endesa ha començat els treballs per ampliar les infraestructures elèctriques del Port de Barcelona per a les operacions de la 37a edició de la Copa Amèrica de Vela, que se celebrarà a la capital catalana a partir de l’agost del 2024. De fet, part dels entrenaments per a la competició començaran a partir d’aquesta primavera.

L’acord subscrit amb l’Autoritat Portuària de Barcelona, que no assumeix la inversió (600.000 euros), estipula que Endesa reforçarà la xarxa en diferents bases del recinte, on s’ubicaran els punts estratègics per a l’esdeveniment, com són la zona per a les televisions, la zona d’oci, el ‘Village’ o els equips de competició. Les diferents àrees s’han dividit entre les que són prioritàries (és a dir, que l’execució hauria d’estar finalitzada durant els pròxims mesos de març-abril) i les que no ho són tant (haurien d’estar abans d’acabar aquest any).

Endesa estendrà per tot el conjunt del Port gairebé 300 metres de noves escomeses de baixa tensió per poder alimentar els nous quadrants elèctrics que s’han de muntar. També instal·larà nous transformadors, tancarà anelles elèctriques i telecomandarà un centre de transformació, entre altres actuacions. Tot això permetrà reforçar la xarxa existent, millorar-la tecnològicament, ampliar-la en punts estratègics i augmentar la potència instal·lada al Port en 3.900 quilowatts (kW).

Vies alternatives

Les anelles elèctriques n’enllaçaran dos (o més) centres de transformació que finalment ja estan instal·lats. A més, hi ha la possibilitat que, en cas d’incidència o d’indisposició d’una de les línies principals, es pugui donar servei als clients afectats per vies alternatives (recuperant així més ràpidament la potència). Això repercuteix no només en una reducció dels temps, sinó en el fet que, en casos de treballs programats o manteniment de la xarxa, no caldrà cap interrupció de subministrament.

La reforma tecnològica dels centres de transformació passa per substituir les antigues cèl·lules per unes de noves que incorporen elements de maniobra encapsulats en un gas de característiques especialment aïllants. Aquesta nova tecnologia redueix la necessitat de manteniment, ja que s’autoregenera, a diferència de l’oli, que pateix una descomposició gradual. L’aparell, completament estanc, té més capacitat d’extinció en cas que es produeixi algun incident i és més resistent i segur per al personal tècnic.

Notícies relacionades

Al seu torn es farà un pas més en la digitalització de les infraestructures, ja que es telecomandarà una de les unitats. Se la dotarà amb sistemes de control remot que permetin realitzar maniobres d’operació a distància. Així, des del centre de control que Endesa té a Barcelona es podran accionar a distància els dispositius de la instal·lació sense haver de desplaçar equips sobre el terreny en cas d’incidències, ja siguin perilloses o derivades de l’actuació d’agents externs.

El centre de control proporciona informació que permet detectar els defectes que es produeixin a la xarxa. Així s’estalvia temps en la localització d’avaries, amb la consegüent reducció de fins i tot un 20% del temps d’interrupció del subministrament elèctric en cas d’incidències.