Anàlisi del pacte Govern-PSC

Pressupostos de Catalunya: 220 milions més per a indústria i ocupació

Les partides per recolzar la reindustrialització del país creixen i el pressupost total de la conselleria d’Empresa se situa en 1.450 milions d’euros

Pressupostos de Catalunya: 220 milions més per a indústria i ocupació

Ferran Nadeu

1
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Govern ha salvat els pressupostos i amb ells la continuïtat, de moment, del Pacte Nacional per a la Indústria (PNI), la seva estratègia per reindustrialitzar Catalunya i revertir la decadència en la qual estava instal·lada aquest sector. I és que, en matèria de suport a les empreses i polítiques d’ocupació, els nous comptes públics, més que incorporar novetats, garanteixen el que s’havia acordat amb els agents socials durant el primer tram de legislatura, quan Junts encara formava part de l’Executiu català.

La conselleria d’Empresa i Treball reforçarà el seu pressupost un 17%, passant dels 1.231 milions d’euros de recursos disponibles a 1.450 milions. Una ampliació de 219 milions d’euros per apuntalar les polítiques d’ocupació –que aquest any es veuran minvades per una menor disposició de fons europeus– i mesures per revitalitzar el múscul industrial de l’ecosistema català.

Primera injecció per reindustrialitzar

Els nous comptes públics contemplen una inversió de 680 milions d’euros en ajudes a les corporacions industrials per digitalitzar-se, millorar en eficiència energètica i reformar polígons, entre d’altres. Aquí l’agència pública Avançsa, que es dedica a invertir en projectes estratègics, tindrà més protagonisme en el desplegament de les ajudes.

Aquesta estratègia està dissenyada amb caràcter plurianual, si bé depèn que cada any es renovin els comptes públics i s’hi reforcin els recursos disponibles. La idea és destinar-hi entre 2.800 i 3.200 milions d’euros, depenent de l’impacte dels fons europeus, fins al 2025.

Captar més inversió estrangera

L’acord entre republicans i socialistes també incrementa en 56 milions, fins a un total de 105 milions, les ajudes per a empreses industrials que s’instal·lin a Catalunya en substitució a d’altres que tanquen i se’n van. Aquí la plataforma Logis, ubicada al Penedès, parteix com una de les principals beneficiades. Sense partida pressupostària definida, la conselleria d’Empresa i Treball es compromet a «intensificar» les seves polítiques de captació d’inversió estrangera per al sector industrial.