Energia

Reynés (Naturgy) avisa que el gas tornarà a pujar cap a la primavera

El president de l’energètica reivindica el rol del combustible per a la seguretat del sistema

Reynés (Naturgy) avisa que el gas tornarà a pujar cap a la primavera
3
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El president de Naturgy, Francisco Reynés, ha reivindicat el rol del gas per a la seguretat del subministrament energètic. Durant una conferència organitzada per l’Associació Espanyola de Directius (AED) a Barcelona, ha recordat que aquest combustible fòssil va resultar essencial per compensar la reducció de la hidraulicitat i l’aturada de les nuclears a França. «El 2022, el rol dels cicles combinats va ser essencial», ha sentenciat.

Alhora ha avisat que els preus del gas poden pujar de nou al final de l’hivern o a principis de la primavera, quan calgui augmentar l’emmagatzematge sense el combustible procedent de Rússia, que era el principal subministrador mundial, amb el qual sí que es va comptar l’any passat. Ha instat a evitar que «el miratge del gener» –amb uns primers 15 dies del mes molt càlids– tapi la visió a llarg termini.

Reynés, que ha sigut presentat pel director d’EL PERIÓDICO, Albert Sáez, ha destacat que «en energia la gent té opinió, però no té dades». Segons el seu parer, en la situació actual tenen responsabilitat l’especulació; la retirada del gas rus del mercat, que suposa el 20% del total, del mercat, i la recuperació del primer consumidor mundial, la Xina. I ha afegit que aquests són elements que hi influeixen a mitjà termini.

També ha destacat que Europa manca d’una política energètica comuna, per la qual cosa ha assenyalat que «no té sentit» voler regular de manera conjunta una cosa que a cada país té condicions diferents. Segons el seu parer, «té tot el sentit» desacoblar el preu del gas de la resta de tecnologies per produir electricitat, però considera que no és adequat mantenir les excepcions com a forma de funcionament. Per això ha demanat reformar el sistema energètic per reconèixer «de manera estructural» les diferències entre els diferents sistemes de producció d’energia.

Indústria i electricitat

El president de Naturgy ha recordat que «el gas no només serveix per escalfar casa nostra i per a l’aigua corrent sanitària, ja que les dues parts més importants tenen a veure amb els processos industrials i la generació elèctrica». En aquest sentit, als 11 milions de llars que consumeixen gas s’hi han de sumar processos industrials als quals aquest combustible «és difícilment substituïble».

Reynés ha explicat que els mercats europeus es van moure igual fins que Espanya i Portugal van aconseguir la denominada ‘excepció ibèrica’, el límit al preu del gas per produir electricitat. I això va passar, ha recordat, en un moment sense gairebé aigua i amb l’aturada de nuclears a França. Això va obligar a estirar els cicles combinats (centrals que produeixen electricitat amb gas), que suporten el sistema elèctric «quan no hi ha recursos alternatius». Reynés també ha destacat la importància d’emmagatzemar l’energia, en especial amb l’auge de les energies renovables.

D’altra banda, ha recordat l’impacte de l’energia en la inflació, que a escala europea té un pes de l’11% i s’ha encarit el 25%. I que, a l’instrument europeu per estimular l’economia, els fons Next Generation, el 40% són per a energia, per a la transformació verda.

Transformació

El sector energètic «s’està transformant des de fa temps», ha explicat. En els últims anys, el consum de gas ha crescut el 70% amb Rússia com el principal exportador, amb el 20% aproximadament del total del comerç mundial. És «un mercat molt concentrat des del punt de vista de la producció i encara més concentrat en les necessitats o el consum», amb un gran usuari, que és la Xina. Però, ha afegit, que entre les energies fòssils «és la més neta».

Les principals característiques d’aquest mercat són l’existència d’un gran productor que ha deixat de subministrar i un gran consumidor, que és la Xina. A Europa, el gas es rebia majoritàriament per gasoducte i ara ha crescut l’aportació del gas natural liquat (GNL), que es transporta per barco. Tot això implica rigideses, afirma.

Notícies relacionades

El president de Naturgy ha remarcat que el mercat elèctric ha canviat els últims anys. Malgrat que en 10 anys s’ha passat de 5.800 a 7.000 milions de persones amb accés a l’electricitat al món, amb l’augment de la població total encara hi ha 800 milions de persones sense accés a aquest servei essencial. Això suposa que es requereixen encara grans inversions per generar-la, transportar-la i comercialitzar-la.

Ha resumit la seva teoria sobre l’energia en el que ha batejat com el ‘trilema’: «ningú s’ha de quedar sense energia, ningú ha de pagar un preu injust» i s’ha de cuidar el medi ambient.