Guerra comercial

El Japó i els Països Baixos bloquejaran l’exportació de xips a la Xina

Els dos països segueixen els passos dels Estats Units i actuaran per perjudicar Pequín en la producció de semiconductors, essencials per al desenvolupament de la indústria tecnològica

El Japó i els Països Baixos bloquejaran l’exportació de xips a la Xina
2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els Estats Units continuen guanyant aliats en la seva guerra comercial contra la Xina. Segons ha avançat Bloomberg, el Japó i els Països Baixos anunciaran en els pròxims dies un acord per bloquejar l’exportació de semiconductors a Pequín, essencials per al desenvolupament de la indústria tecnològica i militar, en un clar gest per perjudicar el creixement econòmic del gegant asiàtic.

Aquesta aliança podria ser especialment nociva per als interessos xinesos. I és que els EUA, el Japó i els Països Baixos són els tres països que més xips avançats fabriquen al món i a l’estranger. Les empreses més potents d’aquests països són els productors d’equips més grans per a la fabricació de semiconductors. Així, la Haia prohibirà al gegant ASML Holding NV que vengui a Pequín materials com les seves màquines de litografia ultraviolada profunda i Tòquio imposarà límits similars a Nikon Corp.

‘Bloomberg’ ha informat que funcionaris d’aquests tres països s’han reunit a Washington per unes xerrades que acabaran avui divendres. Les fonts del mitjà han apuntat que no es farà un anunci públic d’aquesta nova aliança contra la Xina. Tot i així, aquest acord suposa una important victòria diplomàtica per al president nord-americà, Joe Biden.

Guerra freda tecnològica

La decisió de restringir a tres bandes el comerç tecnològic amb la Xina busca minvar la seva capacitat de fabricar semiconductors avançats, essencials per al desenvolupament d’armes intel·ligents, sistemes de vigilància i l’electrònica de consum. En els últims anys, Pequín ha reforçat la seva posició en aquest mercat cada vegada més important per al seu creixement com a superpotència mundial.

Aquesta realitat inquieta profundament la Casa Blanca. És per això que Biden va anunciar al setembre que prohibia a les empreses del país exportar a la Xina components clau per a la fabricació de xips sofisticats, una decisió que Pequín ha recorregut davant l’Organització Mundial del Comerç (OMC) per mirar d’anul·lar-la.

Notícies relacionades

L’acció unilateral de Washington no ha agradat a moltes de les companyies nord-americanes afectades, que han denunciat que el bloqueig a les exportacions perjudicarà el seu negoci i donarà ales a les empreses estrangeres de la competència que mantinguin el seu comerç amb la Xina. També hi ha qui tem que això porti Pequín a desenvolupar amb èxit la seva pròpia tecnologia en equips avançats de fabricació de xips, i aconsegueixi així ser autosuficient en aquest sector clau.

L’anunci que els Països Baixos i el Japó s’uniran a la guerra freda tecnològica dels EUA ja està perjudicant econòmicament les empreses afectades d’aquests països. En les últimes hores, la seva valoració borsària ha caigut, un efecte que també està colpejant els principals fabricants de xips xinesos.