Informe de la CNMC

Les ajudes públiques es van duplicar el primer any de pandèmia, fins a l’1,46% del PIB

Del total d’ajudes de l’Estat concedides el 2020, una de cada tres (el 34,7%) es va destinar a pal·liar els efectes de la crisi del coronavirus, per un import total que va arribar al 0,51% del PIB

Les ajudes públiques es van duplicar el primer any de pandèmia, fins a l’1,46% del PIB
2
Es llegeix en minuts

Les ajudes concedides per l’Estat es van duplicar el 2020, primer any de pandèmia, fins a representar l’1,46% del PIB, enfront el 0,65% del 2019, segons l’informe anual d’ajudes públiques que la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha remès a les Corts amb dades referides al 2020, últim exercici del qual el Marcador d’Ajudes d’Estat de la Unió Europea (UE) ofereix dades.

Del total d’ajudes de l’Estat concedides el 2020, una de cada tres (el 34,7%) es va destinar a pal·liar els efectes de la pandèmia, per un import total que va arribar al 0,51% del PIB. A la Unió Europea (UE), aquests percentatges van ser més grans: el 59,3% de les ajudes es va dirigir a esmorteir l’impacte de la covid, per valor de l’1,44% del PIB.

Segons l’informe de la CNMC, Espanya va ocupar el vintè lloc dins de la UE en termes de despesa d’ajudes sobre el PIB (1,46% del PIB espanyol, enfront el 2,43% del PIB de la UE, incloent-hi al Regne Unit).

El 93% de les ajudes covid es van canalitzar a través de garanties, i Espanya va ser el país amb el percentatge més baix de subvencions directes concedides, amb només un 2%.

La CNMC constata que el desenvolupament regional va ser un dels principals objectius de les ajudes, incloses les concedides a consumidors individuals (63%), lluny del tant per cent de la resta de la UE (13%).

Per la seva part, el pes de les ajudes dedicades al medi ambient i l’eficiència energètica va ser de tan sols del 7%, enfront el 55% de la resta de la UE.

Així mateix, l’organisme que presideix Cani Fernández assenyala que des del 2014 no s’han atorgat noves ajudes al sector financer a Espanya.

Novetats normatives

L’informe de Competència també recull informació sobre les novetats normatives i resolucions administratives i judicials dictades per les autoritats europees el 2021 en matèria d’ajudes d’Estat.

Notícies relacionades

Entre els diferents pronunciaments judicials que preveu l’informe destaca el del TJUE sobre les ajudes al desenvolupament de la televisió digital terrestre (TDT) en algunes zones remotes. Es va declarar que Espanya va incomplir l’obligació de recuperar una ajuda il·legal concedida a Telecom Castella-la Manxa.

L’informe incorpora, a més, un estudi de les ajudes per a l’extensió de la banda ampla concedides entre el 2013 i el 2020 a les poblacions espanyoles.