Fòrum de Davos

L’FMI preveu que el creixement mundial tocarà fons el 2023 i rebotarà l’any vinent

La directora gerent reitera que els bancs centrals encara no han arribat al final de l’enduriment de les seves polítiques monetàries, ja que la inflació s’està desaccelerant però continua sent «bastant alta»

L’FMI preveu que el creixement mundial tocarà fons el 2023 i rebotarà l’any vinent
1
Es llegeix en minuts

La directora gerent del Fons Monetari Internacional (FMI), Kristalina Georgieva, ha expressat la seva confiança que el deteriorament de l’activitat econòmica mundial toqui fons aquest any i que el creixement torni a accelerar-se el 2024.

«La nostra projecció és que baixarem mig punt percentual respecte al 2022. Ara bé, la bona notícia és que esperem que el creixement toqui fons aquest any i que el 2024 sigui un any en què finalment vegem l’economia mundial a l’alça», va dir Georgieva en declaracions a Davos a la cadena CNBC.

L’FMI ha rebaixat fins a tres ocasions la seva previsió de creixement des de l’octubre del 2021.

En un article publicat per Georgieva aquest dilluns, l’economista búlgara advertia que la reversió del procés d’integració global de les economies amenaça de desembocar en una nova «guerra freda» amb blocs econòmics enfrontats, amb un impacte advers en el PIB mundial de fins a set punts percentuals en cas de produir-se fragmentació geoeconòmica severa.

D’altra banda, la directora gerent de l’FMI va reiterar aquest dimarts que els bancs centrals encara no han arribat al final de l’enduriment de les seves polítiques monetàries, ja que la inflació s’està desaccelerant però continua sent «bastanta alta».

«Els bancs centrals han d’anar amb compte de no treure el peu del fre massa aviat», va afegir, després que la setmana passada la taxa d’inflació dels EUA arribés al nivell més baix des de l’octubre del 2021, mentre que la inflació de la zona euro va caure per segon mes consecutiu al desembre.

Notícies relacionades

Quant a la Xina, que aquest dimarts va anunciar un creixement del PIB del 3% el 2022, Georgieva va repetir que les projeccions de l’FMI contemplen un augment del PIB, tot i que el gegant asiàtic no representarà una part tan significativa del creixement mundial com en el passat.

«Les taxes de creixement de la Xina no tornaran als dies en què la Xina va generar al voltant del 40% del creixement mundial, això no passarà», va dir Georgieva, per qui, si el país manté la seva actual agenda de reobertura, arribarà a una expansió del 4,4% per a finals d’any. «No un 7%, no un 6%, però en un millor lloc per sobre de la mitjana de creixement», va afegir.