Informe de CCOO

El 70% dels treballadors amb pujades salarials menys marcades són dones

  • La crisi de preus dispara la bretxa salarial entre homes i dones a Catalunya

Imatge d’una oficina.

Imatge d’una oficina.

3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’actual crisi de preus està disparant la bretxa salarial entre el que cobren homes i dones a Catalunya. Si bé tant els homes com les dones van perdre poder adquisitiu el 2022, aquesta pèrdua va ser substancialment més marcada en les dones. El 30,6% de les treballadores de Catalunya van perdre més de cinc punts de poder de compra l’any passat, enfront el 9,2% dels treballadors homes. I és que la gran majoria de treballadors amb increments salarials menys marcats via conveni col·lectiu, inferiors al 3%, són dones. Concretament, el 70%. L’escalada de preus s’està saldant amb més desigualtat, tant entre sectors com entre homes i dones, tal com evidencia també un informe publicat aquest mateix dilluns per Oxfam Intermón.

El 2022 ha sigut un ‘annus horribilis’ per a la butxaca de la gran majoria dels treballadors, fins al punt que, en termes mitjans, els treballadors han patit la pèrdua de poder adquisitiu més gran des del 1985, les primeres dades disponibles del registre de convenis col·lectius recopilats pel Ministeri de Treball. A Catalunya la dada provisional d’increment salarial és del 3,1%, enfront una inflació mitjana del 8,4%. Segons les projeccions de CCOO, aquest increment pujarà després de les revisions dels últims convenis registrats fins al 3,75%. Una pèrdua de poder adquisitiu lleugerament inferior, però igualment històrica.

La falta d’un acord general de salaris augmenta la bretxa salarial entre homes i dones. El 82,3% dels treballadors homes van veure augmentar el seu sou segons conveni un 4% o més, enfront el 63,7% de les dones. A més, hi ha una proporció més gran de dones enquadrades en convenis sense clàusula de revisió salarial de cap tipus, fet que amenaça de disparar en un futur encara més aquesta bretxa salarial de gènere. Aquest tipus de clàusules, una de les línies vermelles dels sindicats a l’hora de decidir si firmen o no un nou conveni, s’han disparat l’últim any i figuren en sis de cada deu nous convenis.

El 20% dels catalans renoven el sou aquest any

El sou de 630.000 catalans, és a dir, gairebé el 20% de la població treballadora, es decideix aquest 2023. O perquè venen de convenis bloquejats d’anys anteriors o perquè vencen durant l’any i cal renovar-los. Aquí els sindicats prometen donar guerra i amenacen d’augmentar la conflictivitat laboral respecte a aquest exercici passat, al qual durant la primera meitat de l’any hi va haver una espècie de treva tàcita amb les patronals amb l’objecte d’arribar a un acord salarial marc que finalment no es va aconseguir.

«Si no hi ha salaris, hi haurà conflicte. Les patronals han de tenir molt clar el que ens estem jugant», ha advertit el secretari general de CCOO de Catalunya, Javier Pacheco. En la mateixa línia que ja es va manifestar el seu homòleg d’UGT, Camil Ros, a la seva trobada informativa amb els periodistes d’inici d’any. L’amenaça de vaga ja va ser recurrent en la negociació col·lectiva aquest exercici passat, fins al punt que gairebé un de cada tres treballadors que han vist renovat el seu conveni ha hagut de convocar aturades.

Notícies relacionades

Un altre objectiu del sindicat per al 2023, segons ha manifestat la responsable de negociació col·lectiva, Cristina Torre, és recuperar els nivells de cobertura dels convenis col·lectius, és a dir, els treballadors que tenen regit el seu salari per aquests plecs i no individualment, previs a la crisi del coronavirus.

Des del sindicat també han instat el Govern i els seus socis potencials a tancar immediatament un acord de pressupostos. «Ja no és temps de tacticismes. No podem perdre més temps per executar aquest pressupost. La gent que està pendent de l’augment de la ‘renda garantida’ no pot esperar», ha dit el líder de CCOO de Catalunya.