IRPF

¿Per què hi ha declaracions de renda que encara no s’han tornat?

Gairebé 300.000 contribuents estan encara pendents del retorn del que van tributar de més

¿Per què hi ha declaracions de renda que encara no s’han tornat?
3
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’Agència Tributària és cada vegada més ràpida a tornar els diners de les declaracions dels que van tributar de més, que van ser el 62,7% de les presentades. Al tancament del 2022, s’han tornat més de 9.600 milions d’euros a prop de 13,5 milions de contribuents de l’IRPF del 2021, l’autoliquidació del qual es va presentar la primavera passada. Però, quan queden pocs mesos perquè comenci la nova campanya, a partir de l’11 d’abril, encara queden un total de 299.037 contribuents que no han rebut la seva corresponent devolució de l’anterior declaració. 

¿Quins en són els motius?

El cas més probable és que la devolució encara no hagi sigut pagada perquè estigui passant per una comprovació o una revisió particular, segons informen des de TaxDown, l’assessoria tributària virtual.

De tota manera, en el cas de les declaracions de la renda dels autònoms, l’Agència Tributària entra en qüestions de més profunditat. És per això que sol analitzar possibles irregularitats en la comunicació dels ingressos o les despeses o realitzar comprovacions quan aquestes despeses no es corresponguin amb l’activitat professional corresponent. També hi pot haver dades incorrectes, ingressos que no es corresponguin amb el que maneja Hisenda o despeses que no s’hagin reflectit.

¿Es pot consultar?

L’estat de la nostra sol·licitud es pot consultar a la web de l’Agència Tributària. Per comprovar en quin estat es troba la devolució, Hisenda posa a disposició dels contribuents aquest servei a través de la seva web dins de l’apartat Renda 2021 al qual es pot accedir mitjançant certificat electrònic, a través de la nostra Clau PIN o amb el número de referència del nostre esborrany

«La seva declaració s’està tramitant», «La seva declaració està sent comprovada» o «La seva declaració ha sigut tramitada pels òrgans de Gestió Tributària» són els missatges més comuns que pot trobar-se el contribuent. I depenent de la tramitació final de la sol·licitud, es poden donar diferents casos. D’una banda, que el resultat acabi sent a pagar i no a tornar. En aquest cas, pot o no haver-hi sanció per al contribuent depenent del tipus d’error que va generar aquesta discrepància en el resultat.  

D’altra banda, pot passar que el resultat sigui a tornar, però menys del que va declarar el contribuent. En aquest altre cas, l’Agència Tributària hauria de pagar interessos, però només per la part resultant de la liquidació. És a dir, si es van sol·licitar 300 euros i finalment li correspon al contribuent una devolució de 50 euros, aquests interessos aplicaran únicament sobre la quantitat final deguda, informen des de TaxDown. Finalment, pot passar que efectivament l’import de la devolució sigui correcte i l’Agència Tributària s’hagi retardat en el pagament. En aquest cas, Hisenda haurà de pagar al contribuent els interessos corresponents mentre hagi trigat a fer la devolució. 

¿Quins són els interessos de demora?

Notícies relacionades

El conseller delegat de Taxdown, Enrique García, explica que «tot i que no és habitual que Hisenda es retardi, de vegades passa. La mateixa llei de l’IRPF preveu aquesta demora al seu article 103. Aquesta disposició estableix que l’ingrés es farà «dins dels sis mesos següents al final del termini establert per a la presentació de la declaració». És a dir, l’1 de gener de 2022. I en el cas que hagi sigut presentada fora de termini, «aquests sis mesos es computaran des de la data de la seva presentació».  

Aquests interessos de demora seran del 3,75% anual des de la data en què expiri aquell termini de sis mesos fins a la data en què s’ordeni el pagament. Aquest percentatge d’interès el fixa el Govern en la Llei de Pressupostos Generals de l’Estat i no ha variat en els últims set anys.