Crisi energètica

Catalunya | Preu per hores de la tarifa regulada de la llum avui, dilluns 9 de gener

Aquestes són les hores més barates i les més cares

  • ¿Quant pujarà la llum el 2023?

  • Així serà la nova factura de la llum

  • Tarifa regulada o mercat lliure: ¿amb quina opció es paga menys?

Catalunya | Preu per hores de la tarifa regulada de la llum avui, dilluns 9 de gener
1
Es llegeix en minuts
Europa Press

El preu mitjà de la llum per als clients de tarifa regulada vinculats al mercat majorista pujarà aquest dilluns fins als 85,23 euros per megawatt hora (MWh), cosa que suposa un increment del 893,36% respecte als 8,58 euros/MWh de diumenge.

 A la subhasta, el preu mitjà de la llum al mercat majorista –l’anomenat ‘pool’– se situa aquest dilluns en 85,78 euros/MW h. El preu mínim, de 4,20 euros, s’ha donat entre les 01.00 i les 04.00 hores, mentre que el preu màxim es registra entre les 19.00 i les 20.00 hores, quan serà de 171,62 euros.

 A aquest preu del ‘pool’ s’hi suma la compensació a les gasistes, que ha de ser abonada pels consumidors beneficiaris de la mesura, els consumidors de la tarifa regulada (PVPC) o els que, malgrat ser al mercat lliure, tenen una tarifa indexada, que per a aquest dilluns se situarà en xifres negatives (-0,55 euros/MW h).

Un 26% menys que sense aplicar-se la mesura

En absència del mecanisme de l’‘excepció ibèrica’ per limitar el preu del gas per a la generació d’electricitat, el preu de la llum a Espanya seria de mitjana d’uns 115,14 euros/MW h, cosa que suposa gairebé 29,91 euros/MW h més que amb la compensació per als clients de la tarifa regulada, que pagaran així un 25,98% menys de mitjana.

Notícies relacionades

 El ‘mecanisme ibèric’, que va entrar en vigor el 15 de juny, limita el preu del gas per a la generació elèctrica a una mitjana de 48,8 euros per MW h durant un període de 12 mesos, i així cobreix el pròxim hivern, període en què els preus de l’energia són més cars.

 En concret, l’‘excepció ibèrica’ fixa un camí per al gas natural per a la generació d’electricitat des d’un preu de 40 euros/MW h els sis mesos inicials, i posteriorment, un increment mensual de 5 euros/MW h fins que acabi la mesura.