Ajudes d’Estat

El Govern demana a Brussel·les agilitar els fons europeus

  • El Govern i la CNMC analitzen com vigilar millor que els comerciants apliquin la baixada de l’IVA dels aliments

El Govern demana a Brussel·les agilitar els fons europeus

EFE / FERNANDO VILLAR

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño, ha anunciat aquest dilluns que el Govern ha demanat a la Comissió Europea que s’«agilitin els procediments» de les ajudes d’Estat lligades als fons europeus de recuperació Next Generation. També ha assegurat que l’Executiu convocarà durant les «pròximes setmanes» una conferència sectorial amb les comunitats autònomes i una reunió del diàleg social amb els sindicats i la patronal per «recollir les seves aportacions» com a pas previ a enviar a Brussel·les la proposta d’addenda al pla de recuperació espanyol de juliol del 2021, amb la qual espera mobilitzar 94.292 milions d’euros més en ajudes.

Després de reunir-se a Madrid amb el comissari europeu de Mercat Interior, Thierry Breton, Calviño ha explicat que Espanya ha fet la proposta d’agilitar l’aprovació dels fons europeus en el marc de la consulta oberta per la mateixa Comissió Europea per revisar el marc legal d’ajudes d’Estat. També ha apuntat que espera que Brussel·les aprovi el tercer tram de transferència d’ajudes, per valor de 6.000 milions d’euros, al voltant de l’11 de febrer. 

Breton, per la seva banda, ha lloat que Espanya està sent la «millor de la classe» de la UE en matèria econòmica i de desplegament dels fons europeus: «El creixement superior i la inflació inferior significa que ho està fent bastant bé». El polític francès ha destacat que el país ha aconseguit «protegir els seus ciutadans i la seva indústria» en un context d’alta inflació, mentre que ha remarcat la necessitat de protegir la indústria i l’ocupació europees. 

Aliments

Calviño, d’altra banda, ha anunciat una reunió aquesta tarda entre el secretari d’Estat d’Economia, Gonzalo García Andrés, i representants del Ministeri d’Agricultura i la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) per «afinar i reforçar» els instruments amb què compten per garantir que les baixades de l’IVA d’alguns aliments aprovades pel Govern es transmetin als preus finals dels productes. La vicepresidenta ha assegurat que és un assumpte que l’Executiu segueix «molt de prop». Algunes associacions de consumidors han denunciat que algunes cadenes d’alimentació no estan aplicant la rebaixa.

Notícies relacionades

En l’últim paquet de mesures per fer front a les conseqüències econòmiques de la guerra a Ucraïna i l’increment de preus es va incloure a partir de l’1 de gener d’aquest any una rebaixa de l’IVA del 10% al 5% per a l’oli i la pasta i una eliminació de l’IVA del 4% que s’aplica a tots els aliments de primera necessitat, entre els quals el pa o la llet. 

Dins dels aliments bàsics que han vist eliminat l’IVA a partir de l’1 de gener figuren el pa comú, així com la massa de pa comú congelada i el pa comú congelat destinats exclusivament a l’elaboració del pa comú; les farines panificables; els següents tipus de llet produïda per qualsevol espècie animal: natural, certificada, pasteuritzada, concentrada, desnatada, esterilitzada, UHT, evaporada i en pols; els formatges; els ous i les fruites, verdures, hortalisses, llegums, tubercles i cereals, que tinguin la condició de productes naturals d’acord amb el Codi Alimentari.