Telecomunicacions

L’última subhasta del 5G amb prou feines recapta 36 milions

La majoria dels lots en licitació han quedat deserts

L’última subhasta del 5G amb prou feines recapta 36 milions

Elisenda Pons

1
Es llegeix en minuts

Telefónica, Orange i Vodafone han invertit 36 milions d’euros en total per adjudicar-se cinc lots d’espectre en el cas de l’exmonopoli i 400 MHz per operador en el cas dels seus competidors en la subhasta de la banda de 26 GHZ, l’última licitació per espectre per al 5G, que s’ha acabat amb la majoria de lots deserts.

A les tres grans operadores s’afegeix l’operador local Globe Operator Telecom, que s’ha adjudicat un lot regional per 200.000 euros, cosa que deixa tres lots nacionals deserts, així com múltiples regionals. Amb aquestes xifres, la recaptació de la subhasta, que ha durat un dia, és amb prou feines un 64% dels 56 milions d’euros de preu de sortida de la banda en el seu conjunt, que havia fixat l’Executiu, i dels 127 milions d’euros d’ingressos 5G a què esperava arribar a principis d’any, segons recullen els Pressupostos Generals de l’Estat.

Totes les freqüències han sigut adjudicades pel preu de sortida, deixant en 20 milions d’euros l’aportació de Telefónica i en 8 les d’Orange i Vodafone. Les llicències adjudicades donen dret d’ús per a 20 anys prorrogables per 20 més.

«Estem satisfets amb les noves freqüències 5G adquirides avui. Vodafone Espanya es garanteix l’espectre requerit per al desplegament de 5G dedicat a entorns industrials, assegurant l’acceleració de la transformació digital», ha assenyalat el conseller delegat de Vodafone Espanya, Colman Deegan.

Notícies relacionades

Els operadors havien mostrat en consulta pública la seva oposició a la celebració de la subhasta a causa de la falta de tecnologia madura per aprofitar aquesta banda i els esforços inversors centrats en el desplegament del 5G en altres bandes de freqüència.

 La banda de 26 GHz està orientada a usos industrials o zones d’alta afluència de persones (i dispositius), ja que permet transmetre molta informació a una distància curta. Per això, part de l’espectre s’ha reservat per a empreses que ho demanin en règim d’autoprestació.