Reforma laboral
L’avenç dels contractes fixos eleva en fins a 3.000 milions la despesa total de les famílies
El Banc d’Espanya calcula que la menor temporalitat en l’ocupació permet més consum de les llars, de fins a quatre dècimes de la renda disponible

La reforma laboral que va entrar en vigor el gener del 2022 es comença a traduir en més creixement econòmic. Segons un estudi preliminar realitzat pel Banc d’Espanya, la conversió de contractes temporals en indefinits i la reducció de la temporalitat en 13,5 punts al llarg del 2022 ha permès elevar la propensió al consum de les llars, que estan destinant a despesa un percentatge més gran de la seva renda i han disminuït l’estalvi en la mateixa proporció.
Segons l’evidència empírica que va baixar el Banc d’Espanya, amb caràcter general els empleats amb contracte indefinit dediquen (de mitjana) un 81% de la renda de la seva llar a la despesa, mentre que els que tenen un contracte temporal dediquen el 72% i la resta l’estalvien en previsió d’una possible situació d’atur. A més, històricament, s’ha observat que la conversió d’un contracte temporal en indefinit ha comportat un augment de la despesa del 20% de manera transitòria en els dos trimestres següents a adquirir la nova condició laboral. La confiança que genera la contractació fixa és al darrere d’aquest comportament, segons el Banc d’Espanya.
Notícies relacionadesA partir d’aquestes dues premisses i tenint en compte la intensa reducció de la temporalitat al llarg del 2022 per l’empenta dels contractes indefinits –tant a temps complet, com parcial o fixos discontinus– el Banc d’Espanya estima que la menor precarietat laboral s’hauria traduït aquest any en més despesa en consum equivalent a entre tres i quatre dècimes de la renda del conjunt de les llars; és a dir, entre 2.000 i 3.000 milions addicionals de consum en el 2022 vinculat a la menor taxa de temporalitat dels contractes.
Segons el director general d’Economia del Banc d’Espanya, Ángel Gavilán, aquest estudi «no suposa una valoració de la recent reforma laboral», sinó només un primer exercici temptatiu per poder avaluar el seu impacte sobre l’economia. Per tenir una visió més completa –va explicar Gavilán a la roda de premsa de presentació de les noves projeccions macroeconòmiques del Banc d’Espanya– caldrà prendre en consideració altres qüestions com l’impacte de les reforma laboral sobre les carreres laborals dels treballadors amb diferents contractes i la seva acumulació de capital humà, sobre la rotació laboral, sobre el tipus de llocs de treball oferts, sobre la productivitat empresarial i moltes qüestions més.
- Salut mental en els joves Gonzalo Bernardos es mulla i explica per què els joves no són capaços d'estalviar: "Als 80 i 90 ningú es plantejava agafar i gaudir del moment..."
- El Sabadell acumula capital i podria liderar una fusió alternativa al BBVA
- El 80% dels maquinistes de Rodalies són de fora de Catalunya
- Lapsus temporals Això significa no recordar paraules o confondre el nom de les persones
- Gestió hídrica Els pantans de Catalunya arriben al 46,27% de la seva capacitat gràcies a les últimes pluges
- Trànsit Un incendi talla totalment la Ronda Litoral de Barcelona
- Tribunals L’Audiència rebutja l’amnistia per als quatre policies que van mutilar Roger Español l’1-O i els envia a judici
- Informe La Sindicatura de Comptes veu “deficiències” en la selecció dels directors de TV3 i Catalunya Ràdio
- Infraestructures El comitè d’experts de Collboni defensa ampliar la tercera pista de l’aeroport «sense tocar la Ricarda i el Remolar»
- EL DOCUMENTAL ‘LAPORTAGATE’ «‘De qualsevol manera cobrareu’. ‘¿Com?’ ‘Diré al Barça que us contractin’»