Previsions

Foment augura un augment del dinamisme econòmic després de l’hivern

La patronal catalana insta a desplegar amb més rapidesa els fons europeus i a evitar pujades d’impostos

Foment augura un augment del dinamisme econòmic després de l’hivern

ACN

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Després de l’hivern, bonança. És el pronòstic de Foment del Treball, en un context en què encara preval «un gran nivell d’incertesa», amb variables com la guerra d’Ucraïna, els problemes logístics i els preus de l’energia, segons l’últim informe de conjuntura econòmica d’aquesta organització.

Després de la retallada de les estimacions de cara al 2023 per part de tots els organismes i serveis d’estudis i un quart trimestre d’aquest exercici i un primer del següent a nivell de la Unió Europea (UE) en negatiu, segons el parer de l’organització empresarial catalana, es pot afirmar, en tot cas, que «el refredament econòmica se n’anirà amb l’hivern». Una de les vies per reforçar aquest dinamisme, segons el parer de Foment, serà «reforçar el desplegament dels fons Next Generation». Això, segons aquesta organització, serviria per «assentar la recuperació després de l’hivern».

La patronal presidida per Josep Sánchez Llibre, espera que després d’un període de «cignes tant negres com blancs», com la pandèmia i la ràpida obtenció de vacunes; i la guerra a Ucraïna, en els pròxims mesos la reducció de la incertesa apunta a «una recuperació suau, no exempta de problemes estructurals, com el baix creixement de la productivitat o els nivells elevats dels preus». L’entitat insisteix que «no s’han d’apujar impostos» i més tenint en compte les «xifres rècord de recaptació d’Hisenda».

Hipoteques i poder adquisitiu

Notícies relacionades

Foment recorda la recuperació que s’ha produït el 2022 especialment impulsada pel turisme. BBVA Research, per exemple, estima que el consum agafa el relleu del turisme com a motor de dinamisme. Destaca, al seu torn, l’alentiment del creixement a Espanya en el tercer trimestre, amb una alça del 0,2% respecte a l’anterior i davant l’1,5% del primer, que s’ha anat corregint pel turisme. I remarca els efectes de l’alça de preus en les famílies i les empreses.

Un d’aquests elements és l’augment «sense precedents, en velocitat i intensitat» dels tipus d’interès. Tot això implica que la quota d’una hipoteca de 150.000 euros a 25 anys amb l’euríbor i un diferencial de l’1% pugui augmentar en 200 euros al mes o gairebé 3.000 a l’any i, a més, la pèrdua de poder adquisitiu per la inflació, cosa que «anirà reduint el consum en els pròxims mesos». Malgrat que les economies espanyola i catalana moderaran la seva expansió davant a un previsible augment de les de la resta de la UE, que estan creixent menys, destaca «el bon comportament del mercat laboral».