Caos al SEPE

Alberto Ortega (EP)

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’impacte de la pandèmia de covid-19 va afectar totes les esferes de la realitat, inclosa l’econòmica, i va forçar el cessament temporal en l’activitat d’una àmplia majoria d’empreses, fet que va deixar nombrosos treballadors sense feina i pel qual es va haver de recórrer a un recurs d’emergència, com ho van ser els expedients de regulació temporal d’ocupació (erto), per evitar l’enfonsament econòmic d’una infinitat de llars espanyoles. 

Però l’allau d’ertos va ser tal que el Servei Públic d’Ocupació Estatal (SEPE), que depèn del Ministeri de Treball, va haver d’aprovar pagaments sense opcions reals de comprovar cada expedient, atesa la necessitat urgent de facilitar l’abonament d’ingressos als treballadors que s’havien quedat temporalment sense recursos. I, com a conseqüència, en aquest caos administratiu forçat per les circumstàncies imprevistes, centenars de milers d’aquests ertos es van abonar amb errors, cosa que va desencadenar una cascada de reclamacions per pagaments indeguts.

Allau

L’estiu del 2020, amb una mica de marge per haver comprovat expedients, va ser el moment en què el SEPE va començar a mirar de reparar aquests errors i va reclamar als receptors de les prestacions als quals s’havien abonat quantitats de més el retorn d’aquestes sumes que excedien la xifra correcta. I, malgrat que no ha transcendit ni la suma total de diners reclamats ni els receptors afectats per pagaments erronis, sí que ha transcendit la quantitat de reclamacions efectuades.

Un total d’1.275.196 reclamacions de cobraments indeguts es van registrar l’any passat, més del triple de les 400.000 inicialment previstes, segons es desprèn dels Pressupostos Generals de l’Estat. I, si a aquesta xifra s’hi afegeixen les 1.410.120 reclamacions previstes per a l’any en curs, el total ascendirà a 2,7 milions, i a més de 3,2 milions a l’afegir-hi les 579.127 fetes el 2020. Per a l’any que ve el SEPE en preveu entorn de mig milió més, de manera que la xifra total podria superar les 3,7 milions de reclamacions originades per pagaments indeguts els quatre anys de pandèmia.

Notícies relacionades

No obstant, no totes les reclamacions del SEPE es refereixen als ertos, ja que inclouen també el total de prestacions d’atur. I, en aquest sentit, el nivell màxim de treballadors en erto a la pandèmia va ser de 3,6 milions de treballadors, en un moment en què Treball va cessar prop de 1.500 empleats interins incorporats el 2020 per afrontar amb més garanties les necessitats del servei: prop de 8 milions de renovacions d’atur i inscripcions de demandants el 2020, 5 milions el 2021, 4 milions el 2022 i entorn de 4,2 milions previstos per a l’any que ve. 

Xifres a les quals cal sumar els controls de gestió i reclamacions: gairebé 9 milions des del 2020 i fins al 2022 i 5,5 milions de reconeixements de prestacions en línia durant el confinament i una mica més de 5 milions l’any passat. Una allau de feina que il·lustra els motius pels quals el SEPE s’ha vist abocat a una situació de caos els últims temps.