Conflicte laboral

Nova vaga a Mercabarna: piquets dissolts i normalitat en la venda de fruites i verdures

Nova vaga a Mercabarna: piquets dissolts i normalitat en la venda de fruites i verdures

Ángel García

3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Nova jornada de vaga a Mercabarna a les empreses de fruites i verdures. Els treballadors convocats per CCOO han fet piquets des de les sis del matí fins a poc abans de les deu, quan ja han dissolt tota concentració i els camions i majoristes han passat a operar amb normalitat. L’aturada d’empleats per un salari més elevat no s’ha traduït en greus afectacions sobre els subministraments, segons coincideixen tant fonts del mercat majorista com dels protestants. Els primers xifren els seguiments en un 5% de les plantilles, mentre que els segons els eleven al 90%.

Els vaguistes han concentrat els seus esforços en les primeres hores del matí, quan a Mercabarna tradicionalment es produeix el volum d’activitat més gran. A les sis han tallat dos dels tres principals accessos mitjançant piquets, si bé la gran majoria de camions hi han pogut accedir pel que no estava intervingut pels manifestants. Les parades de fruites i verdures estan «totes obertes», segons insisteixen des del mercat majorista, tot i que moltes operen amb menys personal a causa de l’absència de part de les plantilles per la vaga.

El trànsit de camions per a la càrrega i descàrrega ha viscut aquesta setmana un guió atípic a Mercabarna, distorsionat per dos dies de protestes i el pont de la Constitució pel mig. No hi ha hagut escassetat de cap producte i les empreses han accentuat la seva provisió de subministraments durant els dies previs a les aturades i dimarts, amb un trànsit especialment intens tenint en compte que no era un dia laboral.

Des de Mercabarna expliquen que, malgrat que les aturades només incumbien pròpiament a la divisió de fruites i verdures –on es focalitza el conflicte sindical amb l’Associació Gremial d’Empresaris Majoristes de Fruites i Hortalisses (AGEM)–, els majoristes de peix han avançat aquest dimecres els seus horaris per evitar incidències en l’entrada i sortida de camions i clients. De fet, fonts del mercat majorista afirmen que els peixaters han venut un 16% més de producte en comparació amb altres dimecres.

Mercabarna ha viscut el seu segon i últim dia de vaga, fruit de la pugna per pujades salarials conformes als actuals nivells d’inflació que ha plantejat CCOO. El sector de l’alimentació ha mantingut la seva activitat des de l’inici de la pandèmia, durant l’actual escalada de l’IPC ha anat augmentant els seus preus i els sindicats reclamen per als treballadors repercutir també en sous aquests nivells d’encariment de la vida.

Divisió sindical

Notícies relacionades

CCOO ha convocat en solitari aquesta protesta fruit de la divisió interna amb el seu soci habitual, UGT. Aquesta central, majoritària a la taula del conveni de majoristes de fruites i verdures de la província de Barcelona, va tancar un acord amb la patronal del qual CCOO no és partícip. Aquest pacte preveu un increment total del 6% corresponent als anys 2022 i 2023, que entrarà en vigor a partir de l’1 de gener del 2023. És a dir, a raó d’un 3% cada un dels exercicis. El nou text també inclou altres elements, com l’ampliació de l’assegurança en cas de mort fins als 15.000 euros i fins als 18.000 euros en cas d’invalidesa permanent.

I CCOO s’ha marcat com a línia vermella exigir increments salarials vinculats a l’IPC, en aquest marc de competència sindical. És per això que fonts de la central ja avancen que les d’aquesta setmana no seran les últimes protestes que visqui Mercabarna els pròxims mesos, ja que a partir del gener han de tornar a negociar el nou conveni col·lectiu i exigiran nous increments salarials a les patronals.