Tipus a l’alça

L’euríbor puja el 2,83%: ¿quant t’encarirà la hipoteca?

  • Per a una hipoteca de 150.000 euros a 24 anys amb un tipus d’euríbor més 1%, suposarà pagar 2.916 euros més a l’any

L’euríbor puja el 2,83%: ¿quant t’encarirà la hipoteca?
4
Es llegeix en minuts
Pablo Allendesalazar
Pablo Allendesalazar

Periodista

ver +

L’euríbor continua pujant i, a falta d’un dia perquè acabi el mes, apunta que tancarà el novembre entorn del 2,83%. El ritme de creixement s’ha moderat, ja que la dada és només un 0,2% superior a la d’octubre. La mala notícia per als hipotecats a tipus variable, però, és que la variació interanual continua sent enorme, d’uns 3,32 punts percentuals, així que les quotes que toqui revisar amb l’índex del present mes patiran una forta pujada.  

Calcula la teva quota hipotecària

¿Quant et queda per tornar?

¿Quants anys et queden d’hipoteca?

¿Quin és el teu diferencial sobre l’euríbor?

Per a una hipoteca de 150.000 euros a 24 anys amb un tipus d’euríbor més 1%, suposarà passar d’una quota de 554 euros a pagar-ne 797, és a dir, 243 euros més al mes i 2.916 euros més a l’any. Per a un crèdit de 300.000 euros amb les mateixes característiques, l’alça serà de 1.107 a 1.594 euros: 487 euros més al mes i 5.844 euros més a l’any.

La brutal i sense precedents pujada de l’euríbor està encarint durant tot l’any les quotes de les hipoteques a tipus variable (que no les de tipus fix, que no afecta). Però el pitjor per als hipotecats encara ha d’arribar. A partir d’aquest mes de novembre, les revisions es realitzaran amb un tipus que vorejarà i superarà el 3% (més el diferencial firmat quan es va contractar el crèdit), unes fortíssimes pujades que es prolongaran durant més o menys un any. Els increments més elevats es concentraran en el primer semestre del pròxim exercici.

Tot i que hi ha crèdits per a la compra de vivenda a tipus variable que es revisen cada sis mesos, la majoria ho fan una vegada a l’any. Les quotes pugen si l’euríbor és més alt que un any abans el mes que serveix de referència per revisar el crèdit. La raó que els increments més elevats s’hagin començat a produir a l’octubre i es disparin a partir del novembre és que normalment s’utilitza com a referència l’euríbor de dos mesos abans

És a dir, les hipoteques a tipus variable de l’octubre es van revisar amb l’índex de l’agost (que estava 1,747 punts percentuals per sobre del de l’agost del 2021), les del novembre ho estan fent amb el del setembre (2,725 punts més alt), les del desembre ho faran amb el de l’octubre (3,102 punts) i les del gener ho faran amb el del novembre (els 3,32 punts esmentats). Per posar-ho en perspectiva, les revisions de les quotes entre març i juliol van aconseguir diferències interanuals en l’euríbor d’entre 0,028 i 0,768 punts, a l’agost va ser d’1,336 punts i el setembre, d’1,483 punts.

Pujades sense precedents

Les actuals diferències interanuals són inusitadament elevades perquè l’euríbor estava a finals de l’any passat en zona de mínims històrics (-0,502% al desembre), mentre que aquest novembre ronda el 2,83%, cosa que implica la pujada més ràpida des de la creació de l’índex el 1999. Els experts preveuen que els increments més elevats de les quotes hipotecàries es produeixin en els pròxims mesos.

Començaran a decréixer suaument entorn de l’estiu que ve i de manera més pronunciada a l’octubre i al novembre, quan les esmentades diferències interanuals de l’euríbor es vagin reduint al comparar-se l’índex amb els seus nivells actuals. Això és el que explica que el Govern hagi urgit a la banca a tancar un acord per ajudar els hipotecats més vulnerables, que entrarà en vigor l’1 de gener.

Pendents del BCE

Notícies relacionades

L’euríbor mesura l’interès mitjà al que els bancs es presten diners entre si. La seva forta pujada respon al fet que les entitats miren d’anticipar els moviments dels tipus que estimen que realitzarà el Banc Central Europeu (BCE). L’autoritat monetària, així, els ha elevat en dos punts percentuals des de principis d’any i el mercat preveu una altra alça de 0,5 o 0,75 punts en la seva reunió de desembre

L’expectativa que estigui a punt d’arribar al tipus màxim és la que explica el recent alentiment de l’euríbor. No obstant, és d’esperar que l’índex de referència de les hipoteques encara no hagi arribat al seu pic, tot i que pugui estar cada vegada més a prop. «Tot fa presagiar que l’euríbor no posarà fre a curt i mitjà termini», ha apuntat el director d’Hipoteques d’iAhorro, Simone Colombelli, en una nota. Helpmycash, per la seva banda, veu «molt probable» que l’índex tanqui l’any entorn del 3% o per sobre.