Crisi energètica

Preu de la tarifa regulada de la llum aquest dimecres, 23 de novembre

Aquestes són les hores més barates i més cares

Preu de la tarifa regulada de la llum aquest dimecres, 23 de novembre
2
Es llegeix en minuts
Europa Press

El preu mitjà de la llum per als clients de tarifa regulada vinculats al mercat majorista pujarà aquest dimecres un 33% respecte a ahir, dimarts, fins als 86,86 euros per megawatt hora (MWh).

 En la subhasta, el preu mitjà de la llum al mercat majorista –el denominat ‘pool’– se situarà aquest dimecres en 90,53 euros/MWh. El preu màxim es registrarà entre les 21.00 i les 22.00 hores, amb 160 euros/MW h, mentre que el mínim per a la jornada ha sigut de 4,11 euros/MW h entre les 04.00 i les 06.00 hores, segons les dades provisionals de l’Operador del Mercat Ibèric d’Energia (OMIE).

 A aquest preu del ‘pool’ s’hi suma la compensació a les gasistes que ha de ser abonada pels consumidors beneficiaris de la mesura, els consumidors de la tarifa regulada (PVPC) o els que, malgrat ser al mercat lliure, tenen una tarifa indexada, que per a aquest dimecres, per vuitè dia consecutiu, donarà un saldo negatiu amb -3,67 euros/MW h.

 Els baixos preus d’aquests últims dies, respecte als dels últims mesos, estan impulsats, a més dels més continguts preus del gas natural al país, per la participació més gran de les renovables, especialment eòlica, en el ‘mix’. De fet, aquesta tecnologia va batre dilluns un rècord de producció eòlica instantània, generant 20.594 megawatts (MW) a les 18.40 hores, arribant al 56% de la producció elèctrica.

Un 24% menys que sense aplicar-se la mesura

 En absència del mecanisme de l’‘excepció ibèrica’ per posar un topall al preu del gas per a la generació d’electricitat, el preu de l’electricitat a Espanya seria de mitjana uns 114,13 euros/MW h, és a dir, uns 27,27 euros/MW h més que amb la compensació per als clients de la tarifa regulada, que pagaran, així, un 24% menys de mitjana.

Notícies relacionades

 El ‘mecanisme ibèric’, que va entrar en vigor el 15 de juny, limita el preu del gas per a la generació elèctrica a una mitjana de 48,8 euros per MW h durant un període de 12 mesos, i cobreix així l’hivern vinent, període en què els preus de l’energia són més cars.

 En concret, l’‘excepció ibèrica’ fixa un camí per al gas natural per a la generació d’electricitat des d’un preu de 40 euros/MW h els sis mesos inicials –fins al 15 de desembre–, i posteriorment, un increment mensual de 5 euros/MW h fins que finalitzi la mesura.