Xarxes socials

¿Pot sobreviure Twitter a la fugida de treballadors, inversors i usuaris?

La xarxa social de l’ocellet blau ha perdut 1.000 anunciants i més del 75% de la plantilla des de la irrupció d’Elon Musk a la companyia

¿Pot sobreviure Twitter a la fugida de treballadors, inversors i usuaris?
4
Es llegeix en minuts

Quan els treballadors de Twitter van veure entrar Elon Musk a la seva seu portant un lavabo, ningú s’imaginava que el missatge que mirava de transmetre seria literal: fer una neteja profunda de la xarxa social. O enfonsar-la, com es traduiria de la frase original que acompanyava el vídeo publicat pel nou CEO de l’ocellet blau, «‘let that sink in’». Des del terratrèmol originat pel magnat el 27 d’octubre, les notícies al voltant de la xarxa social no deixen d’arribar: acomiadaments massius, un mur de pagament que va produir caigudes a la borsa d’empreses consolidades, fuga d’empleats i inversors i fins i tot la rehabilitació del compte de l’expresident dels Estats Units Donald Trump. No és estrany que des del 18 d’aquest mes s’acumulin milers de missatges de condol a Twitter, tot i que per una vegada no es dirigeixen a un famós per l’anunci fals de la seva mort, sinó a la mateixa xarxa social. ¿Podrà superar Twitter aquesta debacle?

Les xifres parlen per si soles. Des del canvi directiu del 27 d’octubre, el nombre d’anunciants presents a Twitter s’ha reduït de 3.900 el maig a 2.900. Inversors del calibre de General Motors, que havia invertit 15,6 milions de dòlars en els primers nou mesos de l’any, han suspès el flux d’efectiu publicitari. D’altres com General Mills, el fabricant de marques, Häagen-Dazs, Pfizer o Mondelez, l’amo de les galetes Oreo, també han paralitzat les seves inversions publicitàries, segons ha publicat ‘The Wall Street Journal’.

Aquest primer descens s’ha reflectit en la valoració de la companyia. Segons les estimacions de la revista financera ‘Barron’s’. Si Elon Musk va comprar Twitter per un total de 44.000 milions de dòlars el 27 d’octubre, ara el valor de l’ocellet blau s’hauria reduït fins als 17.600 milions. Les ones expansives del terratrèmol causat per Musk han arribat fins i tot a Tesla,, que ha perdut 133.000 milions d’euros des de la seva irrupció a Twitter.

Per frenar la caiguda en picat dels anuncis, Musk va anunciar la fallida versió ‘premium’ de la xarxa social, Twitter Blue, en què els anunciants tindrien un mur de pagament i els comptes verificats havien de pagar 8 dòlars al mes per la verificació. En només un dia, companyies com la farmacèutica Eli Lilly o Tesla van veure caure les seves accions a la borsa per missatges escrits per usuaris que havien creat comptes falsos de les empreses. En principi, Musk rellançarà aquesta subscripció de pagament el 29 de novembre amb noves restriccions, tot i que encara no estan clares les condicions per rebre el ‘tick’ blau.

Empleats a la fuga

L’estabilitat de Twitter no depèn només del finançament que rep, també dels enginyers que mantinguin el sistema. Tot i que en un primer moment havia descartat acomiadaments massius, l’autoanomenat ‘Chief Twit’ va anunciar per correu una retallada de 3.500 treballadors dels 7.500 que formaven la plantilla. Però l’hecatombe no va arribar fins al 16 de novembre. Musk va donar un ultimàtum a la plantilla: o es comprometien a «treballar moltes hores a alta intensitat» o se n’anaven de l’empresa.

I la majoria han optat per la segona opció, entre els quals un nombre important de programadors i enginyers de vital importància per a l’estabilitat del sistema. Alguns mitjans especialitzats nord-americans calculen que la plantilla actual manté només unes 1.000 persones o fins i tot menys. La resta s’han acomiadat dels seus companys de Twitter mitjançant les etiquetes #LoveWhereYouWorked i #RIPTwitter.

La sagnia d’empleats ha aixecat sospites sobre la possible estabilitat de la companyia. En paraules d’un dels seus caps d’enginyers de software, Peter Clowes, només queden 3 enginyers dels 75 que formaven el seu equip. «Si un cable de xarxa es desconnecta, o si un disc dur s’omple o si hi ha alguna petita fallada a l’interruptor d’alimentació en algun lloc, no hi ha prou persones per fer front a aquestes situacions», ha admès en el seu compte personal de Twitter.

Absència de regulació de contingut

Notícies relacionades

Més enllà del funcionament de la plataforma, hi ha preocupacions sobre la seguretat i la llibertat d’expressió de Twitter. «La nova política de Twitter és la llibertat d’expressió, però no la llibertat d’abast», va escriure Elon Musk en el seu compte. També ha afirmat que els missatges negatius o d’odi «es reduiran al màxim i es desmonetitzaran». «No trobarà el tuit si no el busca específicament, cosa que no és gaire diferent de la resta d’Internet», ha assegurat. Unes hores després, ha restaurat el polèmic compte de Donald Trump, suspès des del 8 gener del 2021 per l’assalt al Capitoli, després de fer una enquesta a favor de l’expresident.

Els usuaris s’han pres al peu de la lletra l’«alliberament» de l’ocellet blau i els comentaris racistes, antisemites, sexistes i xenòfobs campen al seu aire per la xarxa social des de l’arribada de Musk, una altra de les conseqüències de la falta de personal que reguli el contingut. Per això molts estan buscant alternatives més segures. Una, la xarxa social de codi font obert Mastodon, ha sumat 1,4 milions d’usuaris des del 27 d’octubre. Altres plataformes en declivi des de fa anys, com Tumblr, ha reviscut gràcies a la fugida massiva de Twitter. Només el temps dirà si la xarxa social de l’ocellet blau aconseguirà remuntar la seva caiguda.