Previsions econòmiques

La Cambra empitjora la seva previsió de creixement de l’economia catalana per al 2023

L’entitat anticipa que el PIB pujarà aquest any un 4,3%, una mica més del previst, però que avançarà només un 1,6% l’any que ve

La Cambra empitjora la seva previsió de creixement de l’economia catalana per al 2023

Maria Asmarat / ACN

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’economia catalana acabarà aquest any millor del que es preveia fa uns mesos, però la situació s’agreujarà de cara a l’any que ve. Així ho indiquen les estimacions de la Cambra de Comerç, que apunten, amb dades de final del tercer trimestre, que el PIB català augmentarà un 4,3% el 2022 (tres dècimes més que en la seva última previsió) però que pujarà a penes un 1,6% el 2023, un percentatge un punt inferior al que calculaven al juliol. Tot i que el quadro ofert llavors ja empitjorava en un punt els auguris fets a la primavera.

Si llavors es parlava de la persistència en la inflació, ara el factor més amenaçador per a la Cambra de Comerç és la pujada dels tipus d’interès. «El 2023 serà un any complicat per a Catalunya: es modera l’activitat per l’augment dels tipus d’interès, que tindrà un efecte negatiu en el consum de la llar, en les inversions, en el turisme i en les exportacions», ha afirmat la presidenta de l’entitat, Mònica Roca, en declaracions recollides per Efe en la presentació de l’Informe de Conjuntura de la institució.

A això se suma també, de tota manera, l’impacte de la crisi energètica i, de nou, el de la inflació. Segons les seves dades, la pujada de preus continua sent «més persistent del que s’esperava, de manera que creuen que l’IPC català se situarà en un 5,2% l’any que ve. Aquest percentatge és més de dos punts superior al que estimaven a penes fa tres mesos.

Ocupació i consum

Notícies relacionades

A més, tot i que s’acullen al bon comportament del mercat laboral (i a l’incentiu que això suposa per al consum) per millorar la seva previsió respecte al tancament d’aquest any, la presidenta de la Cambra i el director del seu centre d’estudis, Joan Ramon Rovira, han reconegut, com recull l’agència de notícies ACN, que les últimes dades mostren una moderació de les taxes de creixement de l’ocupació.

Amb tot, la institució es mostra convençuda que la inflació ja ha tocat el seu màxim, gràcies en part, precisament, a la pujada dels tipus d’interès. De fet, la seva última previsió és que l’economia catalana començarà a repuntar de cara a la segona meitat del 2023.

Temes:

PIB