Electricitat

El preu de la llum puja aquest divendres un 24%, fins als 105,85 euros/MWh

  • Segon dia consecutiu en què no s’aplica l’excepció ibèrica

El preu de la llum puja aquest divendres un 24%, fins als 105,85 euros/MWh
1
Es llegeix en minuts
Europa Press

El preu mitjà de la llum per als clients de tarifa regulada vinculats al mercat majorista pujarà aquest divendres un 24% respecte a ahir dijous, fins als 105,85 euros per megawatt hora (MWh), segons les dades provisionals de l’Operador del Mercat Ibèric d’Energia (OMIE) recollides per Europa Press.

Aquest serà el segon dia consecutiu en què es queda sense aplicació la denominada excepció ibèrica, en vigor des de mitjans de juny, ja que el preu de referència per a les centrals de gas se situa en els 31,81 euros/MWh, per sota del límit de 40 euros/MWh, tot i que tornarà a reactivar-se quan superi de nou aquesta barrera.

En la subhasta, el preu mitjà de la llum al mercat majorista –el denominat ‘pool’– se situa per a aquest divendres en 107,8 euros/MWh. El preu màxim es registrarà entre les 21.00 i les 22.00 hores, amb 172,76 euros/MWh, mentre que el mínim per a la jornada, de 75 euros/MWh, s’ha donat entre les 03.00 i les 04.00 hores.

A aquest preu del ‘pool’ se suma la compensació a les gasistes que ha de ser abonada pels consumidors beneficiaris de la mesura, els consumidors de la tarifa regulada (PVPC) i els que, malgrat ser al mercat lliure, tenen una tarifa indexada, que en aquesta ocasió per a aquest divendres tornarà a ser, igual com en els dos dies anteriors, negativa, amb -1,95 euros/MWh.

Notícies relacionades

El mecanisme ibèric, que va entrar en vigor el 15 de juny, limita el preu del gas per a la generació elèctrica a una mitjana de 48,8 euros per MWh durant un període de dotze mesos, cobrint així l’hivern que ve, període en què els preus de l’energia són més cars.

En concret, l’excepció ibèrica fixa un camí per al gas natural per a generació d’electricitat des d’un preu de 40 euros/MWh en els sis mesos inicials –fins al 15 de desembre–, i posteriorment, un increment mensual de cinc euros/MWh fins a la finalització de la mesura.