Renovació industrial

El Govern amplia les ajudes del Perte del cotxe elèctric a 880 milions i en convocarà un altre el 2023

La ministra d’Indústria, Reyes Maroto, anuncia l’augment de gairebé 300 milions d’euros en les ajudes procedents dels fons europeus

El Govern amplia les ajudes del Perte del cotxe elèctric a 880 milions i en convocarà un altre el 2023
2
Es llegeix en minuts
Xavier Pérez
Xavier Pérez

Cap de redacció Motor

Especialista en Periodista de motor centrat en el sector de l'automòbil i la motocicleta, així com en totes les árees d'economía relacionades amb la industria de l'automoció, la movilitat sostenible i l'electrifcació.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Acció-reacció. Després de la polèmica viscuda ahir amb el malestar del grup Volkswagen i Seat amb el retard en l’activació del Perte del vehicle elèctric i connectat per part del Govern, la ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, ha anunciat avui que l’Executiu de Pedro Sánchez ha decidit ampliar a 880 milions d’euros les ajudes públiques a repartir en el marc del Projecte Estratègic per a la Recuperació i Transformació Econòmica del Vehicle Elèctric i Connectat (Perte VEC). Aquesta mesura suposa augmentar en gairebé 300 milions d’euros els fons adjudicats en la resolució provisional.

La mesura, que els fabricants estan esperant a rebre de manera oficial per pronunciar-s’hi, ve a ser com un petit pedaç davant l’enrenou que es va obrir ahir amb l’«amenaça» del projecte presentat pel Grup Volkswagen, Seat-Cupra i 62 empreses més, d’abandonar la idea d’obrir una planta de bateries a Sagunt. La resolució definitiva del Perte hauria d’esfumar tots els dubtes i per això les empreses promotores continuen apressant el Govern per tal que en publiqui l’«ok».

De l’import que s’adjudiqui al projecte en dependrà l’acció que es desenvoluparà. En la petició de Volkwagen i Seat es busca el suport per als 3.000 milions necessaris per a la planta de bateries, 1.000 milions per a Landaben (Volkswagen-Navarra) i 3.000 més per a Martorell. El pla, denominat Future: Fast Forward, preveu mobilitzar 10.000 milions d’euros, i des de la companyia sempre han destacat que aquesta inversió es farà si és aprovat el projecte pel Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme. Part d’aquesta inversió procedirà dels 62 socis del projecte, i una altra part arribarà dels fons Next Generation de la Unió Europea. Aquesta és la part que arribarà via el Govern.

Notícies relacionades

Reyes Maroto va anunciar aquest increment de la dotació pública durant la reunió de l’Aliança del Perte per a la Indústria Naval a Vigo, on va avançar que la resolució definitiva de les ajudes del Perte VEC es coneixerà de manera imminent. També va apuntar aquest incement a 880 milions, que representa el 29,5% del pressupost del programa, que ascendeix a 2.975 milions d’euros i que a la publicació provisional suposava prop del 20%.

A més, la titular de la cartera d’Indústria, Comerç i Turisme va avançar que en el primer trimestre de l’any que ve es llançarà una segona convocatòria del Perte VEC, ja que en la primera edició no s’esgotaran els fons inicialment previstos.