80,5 euros/MWh

El preu de la llum és avui el més barat en l’últim any. Aquestes són les hores més barates i més cares

  • El preu de l’electricitat tornarà a caure aquest dimecres més d’un 30%, segons els resultats de la subhasta celebrada ahir en el mercat majorista

El preu de la llum és avui el més barat en l’últim any. Aquestes són les hores més barates i més cares
1
Es llegeix en minuts
Europa Press

El preu de l’electricitat tornarà a caure avui més d’un 30%, fins a arribar als 80,5 euros el megawatt hora (MWh), el seu preu més baix des de començament d’any, segons els resultats de la subhasta celebrada aquest dimarts en el mercat majorista de l’electricitat.

Així mateix, el preu d’aquest dimecres, serà el més baix en gairebé un any, concretament des del 31 d’octubre del 2021, quan la llum es pagava a 79 euros/MWh.

Sense aquest mecanisme, que limita el preu del gas destinat a la generació elèctrica, el preu majorista seria de 84,4 euros/MWh, és a dir, només 4 euros més, segons les dades de l’Operador del Mercat Ibèric de l’Electricitat (OMIE) i el Mercado Ibèric del Gas (Mibgas).

El preu final és el resultat d’afegir als 82 euros/MWh del mercat majorista l’ajust a abonar pels beneficiaris del límit al gas per compensar a les centrals que utilitzen aquesta matèria per generar electricitat, que demà serà per primera vegada negatiu, i se situa en 1,3 euros/MWh.

L’ajust negatiu es deu a la caiguda del preu del gas al mercat espanyol, que se situa en xifres pròximes als 40 euros/MWh, barrera en la qual està actualment fixat el mecanisme ibèric, i a l’ús de les rendes de congestió obtingudes com a resultat del comerç transfronterer d’electricitat entre França i Espanya.

Preu per franges horàries

Per franges horàries, sempre excloent aquest ajust, al preu més alt s’arribarà entre les 20.00 i les 21.00 hores, quan arribarà a 136,7 euros/MWh; mentre que el més barat es registrarà entre les 14.00 i les 15.00 hores, a raó de 48,7 euros/MWh.

El preu definitiu per demà serà menys de la meitat del de fa un any, quan arribava als 207 euros.

Notícies relacionades

A Portugal, on es comparteix mercat amb Espanya i també s’aplica el límit al gas destinat a la generació elèctrica en virtut de la coneguda com a «excepció ibèrica», el preu majorista variarà lleugerament fins als 80 euros/MWh, a causa de diferències a la producció.

A Itàlia, l’electricitat es pagarà avui a 176 euros/MWh, mentre que a Alemanya, a 168,5 euros/MWh; a França, a 159 euros MWh, i al Regne Unit, a 66 lliures (uns 76 euros).