Crisi energètica

Les ajudes del Govern anticipen un transvasament massiu de clients a la tarifa regulada de gas

Les grans energètiques admeten una allau de contractacions i de peticions d’informació en les seves comercialitzadores del negoci regulat

El Govern activa un escut anticrisi per a 3 milions de llars, manté tot el 2023 la limitació a les pujades de la tarifa regulada i subvenciona la factura de les llars amb calefacció central

Les ajudes del Govern anticipen un transvasament massiu de clients a la tarifa regulada de gas
3
Es llegeix en minuts
David Page
Sara Ledo

Les grans energètiques auguren un transvasament massiu de clients cap a les tarifes regulades de llum. Les principals gasistes, obligades a oferir les diferents tarifes regulades de gas natural (denominada tarifa d’últim recurs, TUR), han estat registrant en els últims dies una allau de consultes per part de clients sobre el seu salt al negoci regulat i anticipen un canvi de tendència cap a una contractació multitudinària de tarifes regulades després d’anys amb una cartera de clients minvant que anaven a parar a les tarifes del mercat lliure.

Un canvi de tendència que es produeix al caliu del paquet milionari de mesures per abaixar el preu de les tarifes regulades anunciat la setmana passada pel Govern i aprovat formalment aquesta setmana. Es tracta d’un escut anticrisi inclòs en el Pla Més Seguretat Energètica –el pla de contingència que exigeix Brussel·les als estats membres per combatre la crisi energètica– i que contempla continuar limitant per llei les pujades que es poden aplicar als 1,5 milions de clients de la tarifa regulada de gas durant tot el 2023 i també la creació d’un nou tipus de tarifa rebaixada per als 1,7 milions de llars que compten amb calefacció central a la comunitat de veïns.

Des d’algunes de les empreses que ofereixen la tarifa regulada del gas –per llei estan obligades a comercialitzar-la Naturgy, Endesa, Iberdrola i Totalenergies– es confirma un increment substancial tant a les seves oficines comercials com per via telefònica de consultes de consumidors reclamant informació sobre els avantatges de les tarifes TUR i s’han rebut algunes queixes per les cues i per les llargues esperes telefòniques per intentar contactar amb les seves comercialitzadores.

Naturgy, la gasista més gran del mercat espanyol per nombre de clients, fins i tot acaba d’activar la possibilitat de contractar les tarifes regulades a través de la seva pàgina web, una via que no era operativa fins ara per la baixa demanda. I diverses companyies reconeixen que estan reforçant els seus canals de comercialització d’urgència per evitar esperes inassumibles per als consumidors davant la previsió que la demanda d’informació augmenti a partir d’ara.

El nombre de clients acollits a tarifes del mercat lliure de gas –el preu del qual fixen les companyies lliurement– és molt majoritari en relació amb el de clients del negoci regulat –el preu del qual estableix trimestralment el Govern en funció de l’evolució dels preus internacionals dels hidrocarburs, però les pujades del qual tenen un límit màxim des de l’any passat–. Amb les dades de tancament de l’any passat, gairebé 6,5 milions de clients tenien contractades tarifes lliures (més del 80% del total) i 1,5 milions seguien amb tarifes regulades.

L’Executiu garanteix destinar tot el pressupost públic necessari per tapar el forat milionari que les noves mesures d’ajuda provocaran en els comptes del sistema gasista espanyol. Segons es recull al reial decret aprovat aquest dimarts pel Consell de Ministres, el Ministeri per a la Transició Ecològica aprovarà un crèdit excepcional de 3.000 milions per cobrir el cost d’aquestes mesures, però es compromet que «aquesta partida s’ampliarà en la quantitat necessària per cobrir el dèficit real causat» des d’ara i fins a final del 2023.

Paquet milionari d’ajudes

Notícies relacionades

Com a part del pla de contingència de mesures energètiques, el Govern ha creat un nou tipus de tarifa regulada de gas a la qual podran acollir-se les comunitats de veïns que tenen calefacció central –fins ara no podien beneficiar-se’n per sobrepassar el consum màxim permès– i que a la pràctica servirà per rebaixar entorn d’un 50% la factura de les llars que la contractin. Els Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) carregaran amb aquest altre 50% del rebut actual que aquests 1,7 milions de llars deixaran de pagar.

En paral·lel, l’Executiu també prorrogarà fins a finals del 2023 el límit a les pujades que poden aplicar-se a la tarifa regulada del gas. Per evitar que les factures es disparessin en plena espiral de preus del gas als mercats internacionals, l’Executiu va establir a mitjans del 2021 que de manera temporal (en principi, només dos trimestres) es repercutirà un màxim del 15% del cost de la matèria primera en les revisions d’octubre i de gener de la tarifa regulada, cosa que a la pràctica suposava limitar la pujada del preu final entorn d’un 5%. Ara aquesta mesura es prorrogarà fins a finals del 2023 i tot el dèficit que generi l’assumiran des d’ara també els PGE.