Activitats

Les fundacions catalanes generen uns 5.000 milions l’any

Un total de 92.000 persones treballen a les entitats sense ànim de lucre, el doble que a Madrid, el segon territori amb més pes en aquesta activitat

Les fundacions catalanes generen uns 5.000 milions l’any
1
Es llegeix en minuts

Les fundacions generen uns 5.000 milions l’any a Catalunya, l’1,6% del valor econòmic creat en la comunitat, i ocupen unes 92.000 persones, el doble que al segon territori on tenen més pes, que és Madrid. Els actius que administren superen els 9.200 milions, amb una alça del 9% respecte al 2016, quan es va començar a fer l’estudi ‘Fundacions, un sector econòmic’, amb l’última edició presentada aquest dilluns per la Coordinadora Catalana de Fundacions (CCF).

Actualment, hi ha més de 2.000 fundacions actives a Catalunya. El 49% es dediquen a la cultura, seguides per les assistencials, que inclouen l’àmbit social i de la salut (39%), la docència (8%) i les científiques (4%).

Pes real

L’estudi s’ha fet a partir dels balanços comptables i els comptes de resultats entregats per les fundacions al Protectorat de fundacions de la Generalitat de Catalunya. Eugènia Bieto, presidenta de la Coordinadora Catalana de Fundacions, ha insistit durant la presentació en el fet que «només amb aquest esforç de rigor i transparència es pot explicar quina és la dimensió real de les fundacions i quin és el pes que tenen».

Notícies relacionades

Segons l’informe es confirma la capacitat de les fundacions d’afrontar crisis. Mentre que l’ocupació baixava durant els anys de l’anterior crisi, que va esclatar el 2008, aquestes entitats van duplicar el nombre de persones assalariades, al passar de l’1,3% de l’ocupació total al 2,6% el 2029.

La CCF insisteix a reclamar una millora del marc legal que afavoreixi la filantropia. Actualment es debat al Congrés la modificació de la llei 49/2002, de 23 de desembre, de règim fiscal de les entitats sense finalitats lucratives i dels incentius fiscals al mecenatge.

Temes:

Empreses