La batalla fiscal

La tómbola autonòmica dels impostos: ¿quins tributs canviaran en cada comunitat?

Les pujades i baixades de gravàmens s’estenen per territoris governats tant pel PSOE com pel PP

La tómbola autonòmica dels impostos: ¿quins tributs canviaran en cada comunitat?
6
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Des que el president de la Junta d’Andalusia, Juan Manuel Moreno Bonilla, va anunciar la supressió de l’impost de patrimoni a través d’una bonificació del 100%, igual com porta hisenda la Comunitat de Madrid des de fa una dècada, no han parat de fer-se anuncis per part de diverses comunitats.

I no només són del PP, com és el cas de Galícia o Múrcia; sinó altres de governades pels socialistes. Ximo Puig, el president valencià, és el que ha donat la resposta més contundent als populars, després que el Govern de Pedro Sánchez desempolsegués l’impost a les grans fortunes que reclamaven els seus socis d’Unides Podem (UP), i al qual s’havia oposat.

ANDALUSIA

La mesura anunciada per la Junta de Moreno Bonilla se centra a bonificar en un 100% l’impost de patrimoni. Com a conseqüència d’això, el govern andalús deixarà d’ingressar més de 93 milions d’euros. L’altra iniciativa estrella és la deflactació del tram autonòmic de la tarifa de l’IRPF en els tres primers trams de renda en un 4,3%, amb l’objectiu que no tributin més com a conseqüència de la inflació. També incrementaran en aquesta mateixa xifra, un 4,3%, les quantitats que queden exemptes d’IRPF en l’aplicació del mínim personal i familiar corresponent al tram autonòmic i suprimirà el cànon de l’aigua.

MADRID

El gener passat va entrar en vigor a la Comunitat de Madrid la rebaixa de mig punt en tots els trams autonòmics de l’IRPF i una rebaixa en l’impost de successions i donacions entre germans, oncles i nebots suma més deduccions previstes en la part autonòmica de l’impost de la renda que, segons va anunciar, beneficiaran uns 700.000 madrilenys. També ha anunciat una tarifa zero per als nous autònoms.

GALÍCIA

Galícia també es deflactará l’IRPF amb efecte retroactiu des de l’1 de gener del 2022, cosa que suposarà un «estalvi» en la pròxima declaració de la renda de 46 milions d’euros per a les rendes mitjanes i baixes, menors de 35.000 euros, segons el president de la Xunta, Alfonso Rueda. Al seu torn preveu una bonificació fins al 50% de l’impost de patrimoni, el doble de l’actual, que és del 25%.

MÚRCIA

El Govern de la Regió de Múrcia ha aprovat una baixada generalitzada del tram autonòmic de l’IRPF en els seus quatre primers trams (rendes de fins a 60.000 euros). La baixada serà del 4,1% «en línia amb l’evolució nacional dels salaris». Segons els càlculs de l’Executiu murcià, la deflactació de la tarifa autonòmica beneficiarà uns 330.000 murcians, que s’estalviaran entorn de vuit milions d’euros en les seves declaracions de la renda del 2022.

PAÍS VALENCIÀ

El president socialista valencià, Ximo Puig, va anunciar una baixada del tram autonòmic de l’IRPF per beneficiar exclusivament les rendes mitjanes i treballadores de fins a 60.000 euros. Suposen el 97,4% dels contribuents valencians, segons l’executiu autonòmic. Aquesta iniciativa, que va truncar el discrus del Govern de Pedro Sánchez, no es tracta d’una deflactació sinó d’una nova tarifa en el tram autonòmic. Segons Puig, els contribuents valencians s’estalviaran en conjunt 150 milions d’euros, uns 111€ d’estalvi per declaració de mitjana. S’augmentarà en un 10% la quantia exempta de tributació a tots els ciutadans, el màxim que permet la llei. Això beneficiarà tots els contribuents, tot i que els que superin els 60.000 euros d’ingressos mantindran el seu esforç fiscal.

ASTÚRIES

L’Executiu del Principat no preveu canvis substancials en l’IRPF, però sí deduccions en el tram autonòmic a les rendes mitjanes i baixes.

NAVARRA

També a Navarra, el govern autonòmic descarta grans canvis tributaris, si bé opta per millorar deduccions en el tram autonòmic de l’IRPF per a les rendes mitjanes i baixes.

CASTELLA-LA MANXA

Castella-la Manxa, governada pel socialista Emiliano García-Page, també podria estar estudiant rebaixes fiscals i ajudes directes, però encara no se n’ha pronunciat. Les mesures podrien anunciar-se durant el debat sobre l’Estat de la Regió que se celebrarà el 4 i el 5 d’octubre.

ARAGÓ

A l’Aragó, el moviment iniciat pel País Valencià ha fet reflexionar l’Executiu presidit per Javier Lambán. «La política fiscal no és un fi en si mateix, sinó un mitjà al servei d’un model de país», va defensar i va advertir que la prestació dels serveis públics serà «inabordable» amb l’actual sistema de finançament autonòmic davant l’increment dels costos.

LA RIOJA

La Rioja, governada per la socialista Concha Andreu, descarta qualsevol modificació en l’IRPF. «No deflactarem perquè això seria afavorir les rendes més altes, ni tocarem l’impost del Patrimoni», va dir el conseller d’Hisenda, Celso González. A més destaquen que és la comunitat amb menys pressió fiscal.

ILLES BALEARS

Tampoc a les Balears aposten per ara per les baixades generalitzades d’impostos. La seva consellera d’Hisenda, Rosario Sánchez, va descartar aquesta possibilitat: «¿Volen una deflactació de l’IRPF com a Andalusia que al contribuent mitjà l’afecta en 36 euros anuals i perdona el 0,02% dels ciutadans? ¿O l’impost al patrimoni amb una mitjana de 5.500 euros anuals? ¿O la proposta d’Isabel Díaz Ayuso, que perdona 1.000 milions d’euros al 0,03% de la població?», va dir.

EXTREMADURA

El president socialista extremeny, Guillermo Fernández Vara, augura un futur complicat per a les comunitats que opten per abaixar impostos. «Veig amb un somriure com seran les reunions en el futur per negociar el model de finançament amb comunitats autònomes que vulguin sol·licitar més recursos i prèviament han reduït els seus ingressos a través de segons quines mesures. Serà una cosa interessant de veure en el futur», va dir amb ironia. De tota manera ha anunciat la baixada de taxes més gran i preus púbics en la comunitat. Es redueix un 25% l’ITV, un 50% les taxes de menjadors escolars o aules matinals i de llicències de caça i pesca o la targeta de transports i suprimirà el cànon de sanejament.

ILLES CANÀRIES

El Govern canari ha manifestat la seva oposició a una «baixada generalitzada» d’impostos i defensa, al seu lloc, ajudes sectorials. «No es toquen els impostos», destaquen des de l’Executiu presidit pel socialista Ángel Víctor Torres.

CASTELLA I LLEÓ

La Junta de Castella i Lleó, presidida pel popular Alfonso Fernández Mañueco, només ha plantejat una rebaixa del tipus mínim de l’IRPF del 9,5 al 9% a tots els contribuents. L’Executiu autonòmic estima que es tracta d’una mesura amb un impacte de 80 milions.

CANTÀBRIA

Miguel Ángel Revilla, el president de Cantàbria, no ha concretat cap mesura, però aquesta setmana ha avançat que estudiarà alguna rebaixa fiscal «pal·liativa» a les rendes mitjanes i baixes per no quedar enrere. «No ens podem quedar despenjats de l’espècie de marea lamentable per veure qui baixa més», va afirmar el màxim representant del Partit Regionalista de Cantàbria.

PAÍS BASC

Notícies relacionades

El lehendakari, Iñigo Urkullu, va anunciar la setmana passada que portarà a terme la deflactació de la tarifa de l’IRPF –la tercera des de començament d’any.

CATALUNYA

Abans d’entrar en la seva enèsima i profunda crisi, el Govern de la Generalitat, per boca del seu president, va assegurar que no es tocarien els impostos de cara als Pressupostos del 2023. El conseller d’Economia, Jaume Giró, va afirmar que Catalunya «no pot fer el que fa Andalusia». La formació per la qual té la cartera el gestor de les finances catalanes, JxC, va aprovar en el seu últim congrés la supressió de l’impost de patrimoni.