Foment del Treball

La patronal catalana veu «immoral» l’impost sobre grans fortunes plantejat pel Govern

La patronal catalana veu «immoral» l’impost sobre grans fortunes plantejat pel Govern

EDUARDO PARRA / EUROPA PRESS

1
Es llegeix en minuts

Foment del Treball considera «immoral, populista i demagògic» el nou impost a les grans fortunes plantejat pel Govern que gravarà la riquesa neta superior als tres milions d’euros.

En un comunicat aquest dijous, la patronal catalana ha criticat que el tribut s’hagi plantejat des d’un debat «ideològic» i no des d’una perspectiva de política fiscal. «Suposa una recentralització i va en contra de la capacitat normativa de les comunitats autònomes sobre els impostos cedits», ha advertit.

També alerta que aquest impost pot expulsar els patrimonis individuals i perjudicar la creació de riquesa: «Pot fer molt mal a Espanya sense obtenir cap benefici».

«Es tracta d’un impost confiscatori que acabarà sent declarat inconstitucional, com Foment ha dit en diverses ocasions respecte a l’impost de patrimoni», ha assenyalat.

Més enllà d’aquest tribut, la patronal ha instat l’Executiu central a adoptar altres mesures «més eficients» com deflactar la tarifa de l’impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF) d’acord amb la inflació.

De fet, adverteix que no s’ha d’oblidar que la recaptació de l’IRPF en els set primers mesos del 2022, respecte al 2021, s’ha incrementat en més de 10.000 milions d’euros, majoritàriament explicat per l’augment de preus.

L’impost

El nou impost, que ha sigut anunciat aquest mateix dijous per la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, s’aplicarà el 2023 i el 2024 i constarà de tres trams: entre 3 i 5 milions de riquesa neta es pagarà un 1,7%; entre 5 i 10 milions, un 2,1%, i per sobre de 10 milions, un 3,5%.

Notícies relacionades

Amb aquest nou impost, que permetrà deduir l’impost de patrimoni, el Govern espera recaptar 1.500 milions d’euros.

El nou tribut ve acompanyat per l’elevació d’un punt, fins al 27%, de la tributació de les rendes del capital en l’IRPF superiors a 200.000 euros, mentre que per a les plusvàlues superiors a 300.000 euros s’elevarà fins al 28%, dos punts més.