Reconeixement

Elena Manresa, premi Fundació Banc Sabadell d’Investigació Econòmica

De la professora, d’origen català i resident als EUA, es destaca la seva contribució a l’anàlisi de les dades de plafó i la seva aplicació a l’estudi de les interaccions socials

Elena Manresa, premi Fundació Banc Sabadell d’Investigació Econòmica
2
Es llegeix en minuts

Elena Manresa ha rebut el XXIè Premi Fundació Banc Sabadell a la Investigació Econòmica pel seu treball en el camp de la microeconometria i, en particular, per la seva contribució a l’anàlisi de les dades de plafó i la seva aplicació a l’estudi de les interaccions socials.

Elena Manresa Quirante va néixer a Saint Paul, Minnesota (EUA) el 1982. El 2006 es va llicenciar en Matemàtiques per la Universitat Politènica de Catalunya (UPC) a Barcelona i el 2014 va obtenir el doctorat en Economia pel Centre d’Estudis Monetaris i Financers (CEMFI) a Madrid.

Des del 2017 és professora al departament d’Economia de la New York University (NYU) i entre el 2014 i el 2017 va ser professora de la MIT Sloan Business School a Boston. Ha sigut professora visitant de la Universitat de Chicago, Yale University i Stanford University, entre altres centres.

El jurat d’aquesta edició, presidit per Teresa Garcia-Milà Lloveras, ha destacat «l’alt nivell de creativitat del treball de la professora Manresa i la seva contribució al canvi en l’aproximació de com els economistes aplicats afronten l’anàlisi de noves bases de dades àmplies i complexes, tals com dades individuals enllaçades de treballadors i empreses o dades granulars de consumidors i productes».

Econometria

La professora ha destacat el fet que «amb aquest premi es posi en relleu el camp de l’econometria, on desenvolupem mètodes estadístics per poder entendre qüestions econòmiques a través de les dades». Les línies d’investigació de la professora Manresa se centren en el camp de l’econometria, amb un èmfasi en les dades de plafó i la incorporació de mètodes de ‘machine learning’ i intel·ligència artificial, els quals permeten el tractament de l’heterogeneïtat en el treball empíric en l’economia. Aquest tractament és fonamental per evitar prediccions errònies de les polítiques contrafactuals i un modelatge ingenu pot donar lloc a respostes estadísticament imprecises.

Notícies relacionades

Les seves investigacions han sigut publicades a les revistes més prestigioses en el camp de l’economia, com ‘Econometrica’, ‘Journal of Econometrics’, o ‘Journal of Financial Economics’.

Ha impartit un gran nombre de seminaris i conferències en universitats de primer nivell arreu del món, i participa activament en les conferències internacionals dels seus camps d’investigació. És editora associada d’‘Econometrica’, i del ‘Journal of Business & Economic Statistics’ (JBES). És ‘Sloan Research Fellow’ per l’Alfred P. Sloan Foundation (2021-2023), un prestigiós guardó a la investigació de joves economistes que imparteixen classe en centres d’investigació a l’Amèrica del Nord.

Temes:

Banc Sabadell