Ajust pressupostari

Aragonés confirma la creació d’una energètica pública a l’octubre

El president de la Generalitat assegura que «tindrà un impacte en l’estalvi de la Generalitat»

Aragonés confirma la creació d’una energètica pública a l’octubre

ACN

2
Es llegeix en minuts

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha confirmat aquest dilluns que l’energètica pública catalana es posarà en marxa a principis d’octubre amb l’objectiu de reduir la factura de la llum de l’Administració (el 4 d’octubre). L’objectiu és que aquesta nova companyia pública compri energia de forma afegida i promovent l’autoconsum amb renovables. «Tindrà un impacte important d’estalvi en la factura energètica de la Generalitat», ha dit Aragonès a periodistes en el marc de la Setmana del Clima de Nova York. A més de comercialitzadora, la nova companyia pública impulsarà la instal·lació de plaques solars a tots els edificis de titularitat pública i la inversió en projectes d’energia verda com parcs eòlics.

Aragonés va negar que aquesta sigui una iniciativa per «acontentar» la CUP, i va reafirmar que és «bona per a la ciutadania» i suposa una «peça important» en les polítiques de lluita contra el canvi climàtic. A part d’esperar el suport dels anticapitalistes a la nova energètica pública, Aragonès va assegurar que continuen treballant amb «tota la confiança i complicitat» per «culminar» un acord de pressupostos que «si és possible» incorpori la CUP.

L’energètica pública catalana serà una societat de capital, anònima i unipersonal, amb participació directa de la Generalitat i farà de comercialitzadora per a la mateixa Generalitat, els seus organismes i empreses. Tanmateix, espera poder arribar eventualment a la ciutadania a través de comunitats energètiques.

Comprant l’energia de forma afegida i fomentant les renovables, el Govern espera reduir la factura de la llum. Aragonès ha explicat aquest dilluns que l’últim any l’administració pública catalana ha augmentat el seu consum en un 9% i a sobre s’ha doblat el seu cost.

Principal consumidor

Notícies relacionades

L’Administració pública catalana és el principal consumidor d’energia de Catalunya i representa el 2% del consum total. Per exemple, el 2019 va suposar gairebé una despesa de 70 milions d’euros. Una xifra que aquest any serà molt superior per l’augment del preu de la llum arran de la guerra a Ucraïna. A part d’exercir com a comercialitzadora de la Generalitat, la nova empresa energètica pública també preveu generar energia. Ho farà instal·lant plaques fotovoltaiques en «gran part» dels més de cinc milions de metres quadrats dels 1.542 edificis propietat de la Generalitat, i a més d’un milió de metres quadrats de sòl no urbanitzat. Actualment, la potència instal·lada és de 14 megues i volen arribar fins als 329.

El president de la Generalitat ha assistit aquest dilluns a la cerimònia inaugural de la Setmana del Clima de Nova York. L’esdeveniment reuneix durant una setmana diversos líders i personalitats mundials, com el president de la Unió Africana i del Senegal, senadors dels EUA, ministres d’Austràlia o enviats especials d’Alemanya, el Brasil i Sud-àfrica, entre d’altres. També representants de les Nacions Unides, l’Organització Mundial del Comerç i l’Organització Meteorològica Mundial.