Aprovada la llei crea i creix

Amb un euro ja serà possible crear una societat limitada

El nou marc laboral aprovat aquest dijous al Congrés afavorirà l’emprenedoria

Amb un euro ja serà possible crear una societat limitada
2
Es llegeix en minuts

El Congrés ha aprovat aquest dijous la llei crea i creix, una de les principals reformes del Pla de Recuperació per facilitar la creació d’empreses, lluitar contra la morositat comercial i afavorir el creixement empresarial. L’objectiu del nou marc legal és la millora regulatòria, l’eliminació d’obstacles, l’agilitació dels procediments i l’ampliació del catàleg d’activitats exemptes de llicència. Un dels elements més destacats de la llei és la possibilitat de crear una Societat de Responsabilitat Limitada amb un capital social d’1 euro i facilitar-ne la constitució de manera àgil i telemàtica. 

El nou marc normatiu permetrà estendre l’ús de la factura electrònica en totes les relacions comercials entre empreses i autònoms per lluitar contra la morositat comercial, incloent el compliment dels terminis de pagament com a criteri d’accés a les subvencions públiques. Per a això, es crea un Observatori Estatal de la Morositat Privada, que publicarà un llistat anual d’empreses moroses amb més de 600.000 euros de pagaments o més d’un 5% de les seves factures fora de termini. Aquest llistat serà de consulta per a qualsevol empresa per poder avaluar la solvència de clients i proveïdors.

També es persegueix potenciar els instruments de finançament alternatiu al crèdit bancari per a les empreses, com el finançament col·lectiu, la inversió col·lectiva i el capital risc.

L’abaratiment i millora dels procediments per a la creació de noves empreses (cost d’un euro davant els 3.000 vigents fins ara) està en línia amb la pràctica habitual a Europa, o sigui que s’afavoreix l’emprenedoria.

Notícies relacionades

Un altre aspecte nou és que es modifica la llei de mesures de liberalització del comerç, i s’amplia el catàleg d’activitats econòmiques exemptes de llicència.

Capital risc

En l’àmbit del finançament col·lectiu, la llei crea i creix introdueix més flexibilitat perquè aquestes plataformes prestin els seus serveis a Europa. A més, es reforça la protecció dels inversors i es permet la creació de vehicles per agrupar els inversors i així reduir costos de gestió. Per ampliar l’univers de projectes empresarials elegibles s’eleven els llindars d’inversió per projecte (de dos a cinc milions d’euros) i es modifiquen els límits d’inversió per projecte per a inversors minoristes, que passa a ser el més alt entre 1.000 euros o el 5% de la riquesa. S’impulsa la indústria del capital risc, i s’amplia el tipus d’empreses en les quals poden invertir aquestes entitats, incloent empreses financeres amb un alt component tecnològic.