Polítiques actives d’ocupació

Treball costejarà el sou de 700 dones durant un any per a la seva inserció laboral

  • Torrent anuncia un pla de xoc de 52 milions d’euros exclusivament per a aturades, el pressupost més elevat mobilitzat fins ara

Treball costejarà el sou de 700 dones durant un any per a la seva inserció laboral

Jordi Pujolar / ACN

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Departament de Treball costejarà la contractació íntegra durant un any i a temps complet d’unes 700 dones. També finançarà el 20% dels contractes de 3.030 aturades més de municipis de menys de 5.000 habitants i els prestarà orientació laboral. Aquests són alguns dels programes d’inserció professional que ha anunciat el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, aquest dimecres, que sumen entre tots una inversió rècord de 52,6 milions d’euros.

És el pla de xoc exclusivament dissenyat per a dones sense ocupació més elevat que ha desplegat fins ara la Generalitat de Catalunya, a fi de suprimir la bretxa ocupacional existent entre homes i dones. Mai abans s’havia disposat tant pressuposat per a específicament combatre aquesta disfunció del mercat de treball. «Farem tot el possible per corregir aquest desequilibri que perjudica injustificadament a les dones i llasta l’economia de Catalunya», ha valorat el conseller des de la seu de l’entitat col·laboradora Fundació Formació i Treball.

El 2016, el Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) –el SEPE català– es va posar en marxa per primera vegada el primer programa d’inserció laboral exclusivament dissenyat per a dones. I és que malgrat la progressiva incorporació de la dona al mercat de treball durant les últimes dècades, hi continua havent una bretxa substancial entre homes i dones pel que fa a l’accés d’una ocupació. Segons les últimes dades de l’Enquesta de Població Activa, a Catalunya la taxa d’atur entre els homes és del 8,4%, mentre que entre les dones ascendeix al 10,2%; gairebé dos punts de diferència.

Ara, a fi de tancar aquesta bretxa, Treball multiplica el seu pressupost exclusivament reservat per a polítiques actives per a les dones i l’augmenta el 110% respecte a l’any passat. La recepció de fons europeus i l’augment generalitzat a les partides per a polítiques actives d’ocupació després de la pandèmia expliquen part de l’increment de la capacitat de despesa de l’administració catalana. Els cinc programes anunciats aquest dimecres per Torrent i les subvencions dels quals podran començar a sol·licitar-se a partir de dilluns que ve sumen 52,6 milions d’inversió, aspiren a arribar a 41.000 dones i s’aniran desplegant durant els pròxims 12 mesos.

Subvenció a la contractació directa

Notícies relacionades

No és la primera vegada que Treball desplega línies d’ajudes que financen íntegrament la contractació d’aturats, però sí que és la primera vegada que ho fa amb tal intensitat exclusivament per a les dones. A través de tres programes diferents i un total de 25,4 milions d’euros (gairebé la meitat del pla de xoc), el SOC habilitarà formularis perquè empreses rebin un import equivalent en diners a un any de sou i cotitzacions de gairebé 700 dones avui a l’atur. A més aquestes, depenent del programa, podran accedir a formacions específiques per millorar el seu currículum.

Una millora respecte a anys anteriors, segons detalles fonts consultades del SOC, és que el pressupost per ajuda s’ha ampliat perquè les empreses puguin pagar sous per sobre del salari mínim interprofessional i equiparats al conveni col·lectiu del sector i a la categoria de referència. Un esforç que fa l’administració per reduir l’estigma de les dones precàries i amb sous ancorats a l’SMI.