Cimera de política monetària

Powell admet que la guerra contra la inflació provocarà ‘dolor’ en famílies i empreses

  • El president de la Reserva Federal obre la porta a una nova pujada de tipus d’interès de 0,75 punts al setembre

  • El cap de la política monetària dels EUA defensa l’estratègia per abaixar preus i alentir l’economia amb pujades de tipus

Powell admet que la guerra contra la inflació provocarà ‘dolor’ en famílies i empreses

David Paul Morris / Bloomberg

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Breu, concís i contundent. Jerome Powell, el president de la Reserva Federal dels Estats Units, ha optat per una inusual via extremadament directa per anunciar, en el seu esperat discurs en la reunió en banquers centrals a Jackson Hole (Wyoming), el compromís ferm amb la lluita contra la inflació de la Fed, una estratègia que ha reconegut i advertit que causarà «una mica de dolor» en llars i negocis i que tindrà un impacte negatiu en el mercat laboral perquè en desaccelerarà les condicions actuals. «Són els costos desafortunats de reduir la inflació», ha dit, «però un fracàs en la restauració de l’estabilitat dels preus causaria molt més dolor».

Un any després d’haver ofert en la mateixa reunió un discurs en el qual va minimitzar erròniament la inflació com a «transitòria», Powell està en una posició radicalment diferent. Amb la inflació interanual dels EUA en el 8,5% i la subjacent en el 5,9%, i tot i que la por d’una recessió s’ha alleugerit una mica, hi ha inquietud sobre la capacitat de la Fed de fer front a la situació. Però Powell s’ha mostrat confiat en la seva estratègia d’alentirper contenir les pujades de preus i també s’ha mostrat determinat a mantenir-la «durant un temps» si és necessari.

Tot i que no l’ha garantit, ha obert la porta a una nova pujada de tipus d’interès «inusualment gran» en la pròxima reunió de la Fed al setembre, cosa que suggereix que podria repetir-se una tercera pujada consecutiva de tres quarts de punt. I el president de la Fed ha assegurat també que l’actual nivell dels tipus, que es troben entre el 2,25 i el 2,50%, «no és lloc per aturar-se o fer una pausa».

«Tot i que la dada d’inflació més baixa de juliol és benvinguda, la millora de només un mes és molt lluny del que el comitè haurà veure abans de confiar que la inflació està baixant», ha dit.

S’allunya l’«aterratge suau»

Retransmès per primera vegada en ‘streaming’, el discurs de Powell obrint la reunió de tres dies ha donat el senyal més clar fins ara de la fermesa en la direcció empresa. L’aterratge que s’espera pot no ser suau, com inicialment es pretenia, sinó turbulent i dur. I les contundents paraules del president de la Fed han sigut rebudes amb baixades inicials en les borses.

Powell ha realitzat també una lectura de la seva estratègia en un context històric assegurant que «les lliçons del passat adverteixen fermament en contra de relaxar la política de manera prematura». I ha citat diverses vegades un dels seus predecessors, el seu admirat Paul Volcker, per recordar que el seu èxit contra la inflació a principis dels anys 80 només va arribar després de «múltiples intents fallits de reduir-la en els 15 anys previs».

Notícies relacionades

En aquesta perspectiva de lliçons històriques, Powell ha recordat l’impacte que tenen les expectatives públiques sobre la inflació, que, com també va dir Volcker, «s’alimenta en part de si mateix». Com més puja la inflació, ha explicat, més s’atrinxera en les decisions econòmiques que prenen llars i empreses i més influeix en decisions de despesa i en la fixació de salaris i preus. Amb «pràcticament tot el món» prestant atenció a la inflació actual, ha assenyalat «un risc particular» en aquest moment: «Com més perduri aquest episodi d’inflació elevada, més opcions hi haurà que arrelin les expectatives d’alta inflació».

Powell ha fet una picada d’ullet més a Volcker utilitzant el títol de la seva autobiografia quan explicava la seva campanya contra la inflació per tancar el seu discurs. «Estem fent passos enèrgics i ràpids per moderar la demanda perquè s’alineï millor amb l’oferta i per mantenir estabilitzades les expectatives d’inflació», ha dit. «Seguirem fins que tinguem la confiança que hem arribat a l’objectiu».