Ocupació

Els contractes de molt curta durada cauen un 18% aquest estiu

El SEPE registra més de 659.000 acords de menys d’una setmana, davant els gairebé 805.000 de l’any anterior

Els contractes de molt curta durada cauen un 18% aquest estiu

Epi_rc_es

2
Es llegeix en minuts

Els contractes de durada inferior a una setmana s’han reduït un 18% en els dos primers mesos d’estiu, juny i juliol, amb 659.435 acords laborals de molt curta durada davant els 804.999 registrats en el mateix període de l’any passat.

Segons els detalls de l’estadística de contractes del Servei Públic d’Ocupació Estatal (SEPE), al juliol es van firmar 301.038 contractes que no van assolir la setmana de durada, davant els 396.009 del mateix mes de l’any passat, abans de l’entrada en vigor de la reforma laboral, un descens del 24%.

Quant al juny, aquest any es van segellar 358.397 contractes per una durada inferior als 7 dies, una caiguda del 12,3% davant el mateix mes del 2021, quan se’n van firmar 408.990.

Aquest descens dels contractes de poca durada és el reflex d’algunes de les mesures introduïdes en la reforma laboral que va entrar en vigor al gener i que, d’una banda, restringeix l’ús i modalitats dels contractes temporals i, de l’altra, introdueix una penalització en forma de cotització addicional a la Seguretat Social per als contractes de curta durada.

«La reforma del mercat laboral ha augmentat la qualitat de l’ocupació: la temporalitat continua reduint-se dràsticament, fins i tot en un mes com el juliol, on històricament la contractació temporal era molt elevada», van destacar al Ministeri d’Inclusió i Seguretat Social en la presentació de les dades d’ocupació del juliol.

Així, davant el descens de la contractació temporal –especialment d’aquests contractes de molt curta durada–, tant el juny com el juliol han registrat rècord d’indefinits, amb 1,5 milions de contractes d’aquesta mena.

Al detall, al juliol es van segellar 783.595 contractes de treball de caràcter indefinit, «de manera que es va multiplicar per cinc la mitjana de contractació indefinida durant aquest mes», i al juliol es van registrar 685.992 contractes estables.

Aquestes xifres suposen que gairebé la meitat de tots els contractes firmats aquests mesos hagin sigut indefinits, davant el 10% que solien representar abans de l’entrada en vigor de la reforma laboral.

Contractes indefinits en hostaleria

Dins d’aquestes xifres s’inclouen els fixos discontinus, que estarien utilitzant sectors com l’hostaleria i l’agricultura per afrontar campanyes i pics de temporada especialment acusats en els mesos d’estiu.

En total, durant aquests dos mesos s’han firmat a Espanya 534.269 contractes en aquesta modalitat de fix discontinu: 241.590 al juliol i 292.679 al juny.

Analitzant per sectors, i amb aquesta modalitat de fix discontinu en els indefinits, destaquen les xifres de l’hostaleria, on més de la meitat dels contractes firmats al juliol i al juny van ser de caràcter estable.

Al juliol, dels 307.015 contractes segellats al sector, 160.581 van ser indefinits, i això suposa multiplicar per nou les xifres del mateix mes de l’any passat, quan amb prou feines representaven el 8% del total del sector.

Al juliol del 2021, dels 337.290 contractes firmats al sector hoteler, només 19.349 van ser indefinits inicials i 7.699 convertits en altres modalitats, mentre que la resta van ser temporals.

Les xifres del juny per a aquesta activitat repeteixen el patró: dels 350.393 contractes firmats, més de la meitat, 184.916, van ser de caràcter indefinit o convertits a aquesta modalitat des d’una altra.

Notícies relacionades

«A l’estiu s’ha mantingut l’elevada participació de les modalitats indefinides fruit de la reforma laboral», va destacar CCOO.

«El contracte indefinit s’ha establert ja com la modalitat de referència per a la contractació en detriment dels contractes temporals», va incidir UGT.