Banc d’Espanya

La compra d’actius del BCE a Espanya creix un 0,6% al juliol

En el conjunt de l’Eurosistema, l’import afegit de les compres d’actius va arribar a un total de 4,95 bilions, una xifra que implica un lleuger descens del 0,06% en taxa mensual

La compra d’actius del BCE a Espanya creix un 0,6% al juliol

Epi_rc_es

1
Es llegeix en minuts

El volum afegit d’actius adquirits a Espanya en el marc dels diferents programes de compra d’actius implementats des del 2009 pel Banc Central Europeu (BCE) sumava 624.626 milions d’euros al juliol, un 0,64% més que al juny i un 14,88% per sobre de la dada de l’any anterior, segons les dades del Banc d’Espanya consultades per Europa Press.

Es pot destacar que el Banc Central Europeu (BCE) va assenyalar la possibilitat de finalitzar les compres del programa d’actius públics (APP, per les seves sigles en anglès), si bé finalment va optar per mantenir-les durant un període de temps «estès» des de la primera pujada de tipus, que es va aplicar el 21 de juliol.

En el conjunt de l’Eurosistema, l’import afegit de les compres d’actius va arribar aquest juliol a un total de 4,95 bilions d’euros, una xifra que implica un lleuger descens del 0,06% en taxa mensual però un increment del 15,87% en taxa interanual.

El volum afegit de compres d’actius a Espanya representa un 12,60% del total corresponent al balanç consolidat de l’Eurosistema, davant el 12,51% de juny i el 12,70% de l’any anterior.

Deute dels bancs

D’altra banda, el deute dels bancs espanyols amb el Banc Central Europeu (BCE), que reflecteix l’apel·lació bruta de les entitats a l’institut emissor a través de les operacions regulars de finançament, es va mantenir en 289.689 milions d’euros al juliol, una quantitat que no ha variat des que va començar l’any.

Segons les dades del Banc d’Espanya, el deute es va reduir un 0,30% respecte al mateix mes de l’exercici precedent.

Notícies relacionades

Per la seva banda, l’apel·lació bruta del conjunt de l’Eurosistema al BCE es va reduir en només 67 milions d’euros al juliol fins a situar-se en 2,125 bilions d’euros. Aquesta xifra és un 4,10% inferior a la de l’any passat.

Així, l’apel·lació dels bancs residents a Espanya a l’institut emissor va representar al juliol el 13,63% del total de l’Eurosistema, una xifra lleugerament superior al 13,21% de juny i també per sobre del 13,10% registrat al juliol del 2021.