Cop al turisme

Les vagues als aeroports portuguesos amenacen centenars de vols a l’agost

  • Els sindicats preveuen una «aturada total» durant almenys tres dies en una desena de destinacions, inclosos Lisboa, Porto i els arxipèlags

  • El sector turístic veu amb preocupació els retards i cancel·lacions de les últimes setmanes, malgrat la recuperació de l’activitat després de la pandèmia

Les vagues als aeroports portuguesos amenacen centenars de vols a l’agost

LUIS FORRA/EFE

2
Es llegeix en minuts
Lucas Font
Lucas Font

Corresponsal.

ver +

Les cues de més de tres hores registrades en les últimes setmanes als principals aeroports de Portugal estan lluny d’acabar-se. A la falta de personal en el control de passaports detectada a principis d’estiu, que va obligar el Govern lusità a aprovar un pla de contingència amb un reforç d’efectius, se sumen ara les vagues convocades entre el 19 i el 21 d’agost pels sindicats d’aviació civil. L’alta adhesió a la vaga prevista pels treballadors, entre els quals s’inclouen els tècnics de manteniment de les aeronaus, provocarà previsiblement retards i cancel·lacions en centenars de vols.

En cas que els sindicats no arribin a un acord amb l’empresa Aeroports de Portugal (ANA) abans d’aquesta data, les alteracions en els vols afectaran les principals destinacions del país, com Lisboa, Porto i Faro, així com els arxipèlags de Madeira i de les Açores. Una situació que preocupa la patronal hotelera, que lamenta els incidents detectats en les últimes setmanes als principals aeroports lusitans i que veu perillar la plena recuperació del sector turístic aquesta temporada, després de dos anys de pandèmia.

El president de l’Associació d’Hotels i Emprenedories Turístiques de l’Algarve (AHETA) dona per fet que les vagues perjudicaran el sector. «Independentment de la defensa dels interessos dels treballadors, convocar una vaga al pic de l’activitat turística és no tenir en compte els interessos reals del país. En aquest moment estem intentant recuperar-nos d’una activitat que va ser massacrada els últims dos anys», assegura a aquest diari per correu electrònic. «Esperem que imperi la sensatesa i tot es desenvolupi amb normalitat». 

Falta de personal

Notícies relacionades

Els treballadors del transport aeri reclamen un reforç urgent de personal, en un moment en què la falta de mà d’obra està afectant amb força múltiples sectors econòmics del país. «Estem davant una sobrecàrrega inhumana en els recursos humans existents, amb una escassetat d’oficials d’operacions aeroportuàries i d’operacions de socors, així com de tècnics de manteniment», han denunciat aquesta setmana els sindicats en un comunicat. Els treballadors reclamen a més millores salarials arran de constatar la recuperació de beneficis de la companyia després de la pandèmia.

La falta de treballadors també està afectant el sector turístic. Segons els últims càlculs del Govern portuguès, el país necessita actualment prop de 50.000 treballadors en la restauració i en l’hostaleria. Una escassetat de mà d’obra que l’Executiu pretén resoldre amb l’arribada de treballadors estrangers, principalment de països lusòfons.