Preu del diner

L’euríbor torna a situar-se per sobre de l’1%

La principal referència per a les hipoteques segueix el seu camí a l’alça a l’espera de la pujada dels tipus d’interès pel BCE dijous

L’euríbor torna a situar-se per sobre de l’1%
1
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’euríbor a un any, la principal referència per a les hipoteques a Espanya, torna a situar-se per sobre de l’1% en taxa diària, tal com va passar alguns dies del mes passat i en contrast amb els interessos negatius d’un any enrere. Fins al març passat, aquesta referència es mantenia en el terreny negatiu al qual va arribar fa més de sis anys.

A aquest nivell esperen els mercats la reunió del Banc Central Europeu (BCE) d’aquest dijous, en què té previst una pujada de 0,25 punts dels tipus d’interès, la primera en 11 anys. De tota manera, atès l’elevat nivell arribat per la inflació (8,6% al juny a l’eurozona i 10,2% a Espanya) no es descarta que l’increment sigui més alt. Aquesta possibilitat ha disparat la rendibilitat del bo espanyola a 10 anys fins al 2,47%.

Reunió d’urgència

L’euríbor a 12 mesos ja va superar aquest llindar a mitjans de juny per primera vegada en gairebé una dècada, just quan el BCE es va reunir d’urgència després de disparar-se les primes de risc dels països del sud d’Europa. Divendres passat es va situar en l’1,057% i l’1,015% dilluns, amb la qual cosa la mitjana provisional del mes és del 0,934%.

Notícies relacionades

Fa un any, l’euríbor se situava en el –0,491%. I això es tradueix en l’encariment de les hipoteques variables lligades a l’índex. La pujada afectarà els 4,1 milions d’hipoteques a tipus variable que hi ha a Espanya d’un total de 5,5 milions de préstecs per a vivenda vius.

El BCE va anunciar al juny que elevarà per primera vegada el seu tipus de referència des de l’abril del 2011. La pujada situarà la facilitat de dipòsit en el –0,25% (actualment està en el –0,5%). Però el més rellevant seran els missatges relacionats amb els següents passos que es faran. Això pot suposar un augment encara més alt al setembre