Factura

El preu de la llum pujarà aquest dilluns un 46%, fins als 258,68 euros

L’electricitat s’encareix de nou després de les baixades del cap de setmana, tot i que la tarifa és 25 euros inferior a la que hauria assolit sense el límit al preu del gas

El preu de la llum pujarà aquest dilluns un 46%, fins als 258,68 euros
1
Es llegeix en minuts

L’electricitat pujarà aquest dilluns gairebé un 46%, fins als 258,68 euros megawatt hora (MWh), d’acord amb els resultats de la subhasta celebrada al mercat majorista o ‘pool’ i l’ajust a abonar pels beneficiaris del límit el gas per compensar a les centrals que utilitzin aquesta matèria primera.

Si es tenen en compte aquests nivells, serà entorn d’uns 25 euros més barata que els 283,59 euros a què s’hauria pagat el MWh a la península Ibèrica de no comptar amb el límit al preu del gas destinat a la generació elèctrica, que ha entrat en funcionament aquesta mateixa setmana.

Segons les dades del mercat consultades per Efe, a partir dels quals pot calcular-se el valor del ‘pool’ sense aplicar el mecanisme, el límit al gas ha deixat el preu mitjà dels dies que porta en vigor uns 36 euros per sota dels prop de 268,88 euros/MWh que hauria marcat en l’acumulat.

El retorn a l’activitat productiva després del cap de setmana torna a empènyer a l’alça a l’electricitat, un panorama que també s’observa en altres països d’Europa, especialment a Itàlia, on el preu per demà s’acostarà als 309 euros/MWh, amb màxims de fins a 394,96 euros.

Considerant només els resultats de la subhasta al mercat majorista, que fins ara fixava el preu a abonar l’endemà, l’electricitat repuntarà de mitjana un 28,4% fins als 157,48 euros/MWh, davant els 122,61 euros marcats per a aquest diumenge.

Per hores

Per franges horàries, el màxim es registrarà entre les onze i les dotze de la nit, quan es pagarà a 197,91 euros/MWh, mentre que el mínim serà de 110,44 euros/MWh, entre les cinc i les sis de la tarda.

Tanmateix, a aquestes quantitats cal sumar el cost de l’ajust a les centrals de gas, la seva suma varia en funció del volum que necessiti el sistema i del seu preu, i es repercuteix sobre les llars i les empreses beneficiàries.

Notícies relacionades

Per a aquest dilluns, l’ajust mitjà per a aquests consumidors serà, de mitjana, de 101,2 euros/MWh.

Ja aplicant aquesta dada, que l’Operador del Mercat Ibèric de l’Electricitat (OMIE) difon en l’hora següent a determinar el preu del «pool», el MWh pujarà un 45,6% davant els 177,64 euros que ha costat –ajust inclòs– aquest diumenge.