reunió Ecofin

Hongria bloqueja l’impost mínim del 15% a les multinacionals

Els ministres d’Economia i Finances de la UE tornen a fracassar en el seu intent de traslladar a la normativa europea l’acord de l’OCDE

Hongria bloqueja l’impost mínim del 15% a les multinacionals

EFE/EPA/Julien Warnand

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

El Govern d’Hongria ha agafat el relleu aquest divendres a Polònia, que dimecres va decidir per fi aixecar el seu veto quant a ambaixadors, i ha bloquejat la normativa que estableix un impost mínim del 15% sobre els beneficis de les multinacionals que facturin més de 750 milions d’euros i ha traslladat a la Unió Europea l’acord tancat per l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE). Malgrat el bloqueig, França ha anunciat que continuarà treballant durant les dues setmanes que li queden fins al final de la presidència semestral de la UE per mirar d’esquivar el veto in extremis del Govern de Viktor Orbán.

«Res justifica el veto d’Hongria, que en precedents reunions hi havia donat el seu vistiplau», ha lamentat al final de la reunió el ministre de Finances francès i president de torn de l’Ecofin, Bruno Le Maire, que ha reconegut que la decisió ha sigut una «sorpresa». El problema rau en el fet que les decisions europees en matèria de fiscalitat requereixen la unanimitat dels Vint-i-set estats membres. Fins ara havia sigut Varsòvia qui s’hi havia resistit perquè volia un vincle explícit en el text entre l’impost i la primera pota de l’acord, el compromís que els gegants paguin impostos on generen els seus ingressos. Un element resolt, que va fer que dimecres el seu ambaixador permanent aixequés les seves reserves. 

Notícies relacionades

A última hora, tanmateix, el ministre hongarès Mihály Varga, ha informat els seus col·legues que no podia recolzar l’impost mínim en aquest moment a causa de la pressió de la guerra a Ucraïna sobre l’economia del seu país, les empreses i la creixent inflació. Un argument que Le Maire no es creu. «Això veto no té res a veure amb l’impost mínim», ha criticat. El resultat és que els Vint-i-set tornen a fracassar, per tercera vegada, en el seu intent de tancar un acord. «Continuarem treballant en els pròxims dies. Crec que tenim una oportunitat d’arribar a un acord sota presidència francesa», ha dit el comissari d’Assumptes Econòmics, Paolo Gentiloni, sobre el termini de dues setmanes que resten fins que la República Txeca assumeixi les regnes de la UE, l’1 de juliol. 

Le Maire ha deixat clar que no tira la tovallola i que continuarà intentant-ho en les dues setmanes que queden fins al final de la presidència francesa perquè tancar un acord és clau per aconseguir una fiscalitat internacional més justa i posar fi al «dúmping fiscal a Europa». Reconeix, no obstant, que l’expedient mostra per què és important obrir el debat sobre per què és necessari abandonar la regla de la unanimitat, en la presa de decisions en fiscalitat, i passar a les decisions per majoria qualificada.