Empreses

Iberdrola esgrimirà múscul internacional davant els accionistes

La companyia presidida per Galán es disputa el lideratge a la borsa amb Inditex

Iberdrola esgrimirà múscul internacional davant els accionistes
3
Es llegeix en minuts

El juny sol ser mes d’exàmens a les aules. Iberdrola celebrarà també aquest divendres, 17 de juny, la seva junta general d’accionistes, el judici dels més de 600.000 accionistes de la companyia basca.  A la cita, Ignacio Galán, el president de la companyia, porta un balanç «aclaparador», destaquen des del grup. Sota el seu mandat, l’elèctrica ha multiplicat per sis el seu valor a la borsa, rondant els 70.000 milions d’euros, col·locant-se com la primera empresa del sector a Europa.

Malgrat les turbulències de l’economia mundial, la guerra d’Ucraïna i «les petites batalles en les quals s’enreden el Govern i les companyies energètiques», el nivell de fidelitat dels accionistes d’aquesta companyia és bastant superior a la fidelitat dels electors, remarquen les mateixes fonts. De fet, un 70% dels accionistes minoritaris de la companyia mantenen els seus títols des de fa més de 20 anys, «una fidelitat insòlita en altres ordres de la vida», asseguren.

Ambaixadores empresarials

Les dues grans capçaleres de l’Ibex, Inditex i Iberdrola, són sens dubte les principals ambaixadores empresarials d’Espanya al món. Iberdrola exhibeix lideratge internacional. Dos dies abans de la junta general, el 15 de juny, es va celebrar el Dia Mundial del Vent i Iberdrola va aprofitar per recordar que és el principal actor mundial en la producció d’energia eòlica, amb 15.000 aerogeneradors repartits per 14 països i una potència instal·lada de gairebé 21.000 megawatts.

En la seva convenció anual Iberdrola explicarà com ha complert objectius malgrat la situació d’adversitat. La caiguda dels beneficis a Espanya ha sigut nítidament compensada amb l’èxit del negoci al Brasil i els Estats Units. Ara, les noves finestres d’oportunitat de la companyia se centren en Austràlia i el Japó.

Només el 30% a Espanya

Poc queda ja a Iberdrola d’aquella centenària hidroelèctrica espanyola de bressol meitat castellana, meitat basca. Avui, només un 30% del seu negoci se circumscriu a Espanya, recorda el grup. La seva principal quota de mercat està fora de les nostres fronteres. 

Les dades borsàries són un indicador més de «la bona salut de l’entitat, resilient en l’adversitat, i del seu futur encoratjador basat fonamentalment en la transició energètica i la seva avantguarda global en generació d’energia verda». 

La invasió d’Ucraïna, a més de per a l’escàndol mundial, ha servit per posar en valor la necessitat d’un horitzó imprescindible d’un autoproveïment i això mitjançant una economia descarbonitzada. «La tan esbombada autosuficiència energètica. És el propòsit que té gravat a foc la companyia i el seu president», remarquen a Iberdrola. 

En aquest context de crisi energètica mundial i amb el mar de fons de la crisi diplomàtica amb Algèria, Iberdrola n’afronta una de nova a la junta general d’accionistes. Galán hi anirà amb «els deures fets», com ja va avançar des del Fòrum Econòmic Mundial de Davos, i amb una nítida vocació d’expansió internacional.

La setmana passada ja va anunciar el relleu en la seva filial Avangrid, als Estats Units per a, d’entrada, observar una inversió de 6.000 milions d’euros durant els pròxims tres anys a l’Estat de Nova York. També aquesta setmana, la filial carioca d’Iberdrola, Neoenergia, ha debutat al Palau de la Borsa de Madrid, buscant inversors europeus per a la pròspera aventura brasilera. 

Galán arriba a Bilbao amb un ampli suport del mercat i amb la benedicció dels principals consultors que orienten el vot dels accionistes, cosa que no impedirà que la seva estela de poder generi també una resposta, «unes vegades més explícita i altres encoberta, dels seus competidors tant en l’àmbit de l’empresa com de la política», avancen des de la companyia. 

100% verda

La direcció de la companyia s’examina aquesta setmana amb la mirada posada en un horitzó de creixement on és poderosa: en l’energia 100% verd. Els actius renovables d’Iberdrola són la joia de la corona de l’energètica, amb una capacitat instal·lada de prop de 40.000 megawatts (MW) i amb l’objectiu de comptar amb 60.000 MW l’any 2025. 

Notícies relacionades

Per aconseguir-ho, en els pròxims anys continuarà les seves inversions en més renovables, xarxes, emmagatzematge i en el desenvolupament de l’hidrogen verd arreu del món. El pla preveu un escenari inversor de 75.000 milions d’euros fins aquesta data. 

Aquesta vocació internacional d’Iberdrola dista anys llum d’aquella companyia «que molts encara perceben exclusivament com la incòmoda cobradora de la factura mensual de la llum», remarquen des del grup. Una mirada empetitida als ulls de milers i milers d’accionistes que s’han mantingut fidels a l’esdevenir d’Iberdrola, com a garant sòlid dels seus estalvis, afegeixen.