Alt tribunal

El Suprem ratifica el plus de maternitat amb efectes retroactius per a homes jubilats

Desestima el recurs de la Seguretat Social i decideix que el complement sigui efectiu des de la data de reconeixement inicial de la pensió de jubilació

El Suprem ratifica el plus de maternitat amb efectes retroactius per a homes jubilats
1
Es llegeix en minuts

El Tribunal Suprem ha reconegut la retroactivitat total del complement de maternitat a les pensions a homes que compleixin la resta de requisits i que hagin accedit a la prestació a partir de l’1 de gener del 2016.

En una nota publicada aquest dilluns, l’alt tribunal ressenya una sentència que farà pública en els pròxims dies i que assenyala que, quan els homes tinguin dret a percebre el complement de maternitat, el rebin des que hagin accedit a la seva pensió i no només amb tres mesos de retroactivitat.

Així, el Ple de la Sala Quarta del Tribunal Suprem ha desestimat un recurs de l’Institut Nacional de la Seguretat Social i ha decidit fixar la retroactivitat dels efectes del complement de maternitat als homes en la data de reconeixement inicial de la pensió de jubilació.

«Quan els homes tinguin dret a percebre el complement de maternitat per aportació demogràfica a la Seguretat Social, aquest complement produirà efectes des de la data del fet causant de la pensió de jubilació sempre que es compleixin els restants requisits legals», diu la nota del Suprem.

És a dir, que tingui almenys un fill i hagi accedit a la seva pensió a partir de l’1 de gener del 2016, quan es va crear el complement de maternitat a les pensions –que a partir del 3 de febrer del 2021 es va convertir en el complement per reduir la bretxa de gènere en pensions per complir una sentència del Tribunal de Justícia de la UE.

Prèviament, la Sala Social del TS havia emès sentències, concretament el 17 de febrer, en les quals establia que els homes podrien percebre el complement de maternitat des de l’accés a la pensió, però fixava tres mesos de retroactivitat.

Notícies relacionades

El complement de pensions per a la reducció de la bretxa de gènere, que substitueix el complement per maternitat, el pot percebre un dels dos progenitors, tant dones com homes, que hagi tingut un o més fills i sigui beneficiari d’una pensió contributiva de jubilació (tret de la jubilació parcial), d’incapacitat permanent o de viudetat.

El 2021, l’import va ser de 27 euros mensuals per cada fill o filla, fins a un màxim de quatre fills.