Mercat laboral

¿Quina ocupació genera l’R+D+I? Ben pagat i tan difícil de trobar com de retenir

  • Els salaris són un 20% superiors a l’empresa ordinària i més de la meitat de les firmes reconeix tenir dificultats per trobar professionals qualificats

¿Quina ocupació genera l’R+D+I? Ben pagat i tan difícil de trobar com de retenir

MANU MITRU

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

No omple d’ofertes els portals d’ocupació ni revoluciona el paisatge com erigir una fàbrica, però l’obertura d’un centre d’R+D+I assegura ocupació de qualitat i ben pagada. El desembarcament durant els últims anys a Barcelona d’empreses que han apostat per la capital catalana per muntar espais d’innovació i creació ha contribuït a encarir el nivell de vida de la ciutat. No en va, segons assenyalen des de l’empresa de caçatalents Hays, el sou en un centre d’R+D+I és un 20% superior al que tindria el mateix perfil en un altre lloc de l’empresa ordinària. 

I és que les firmes es barallen per aconseguir aquesta elit professional composta per programadors, enginyers, arquitectes, especialistes de comerç electrònic i nanotecnòlegs, entre altres. Segons un recent informe de la consultora Manpower, més de la meitat de les empreses reconeix tenir dificultats per trobar professionals qualificats per als seus centres d’R+D+I. «Els professionals de l’àmbit IT cada vegada estan més buscats i això comporta que tinguin una gran possibilitat d’elecció entre les ofertes de treball», expliquen des de Techyon, una empresa de caçatalents especialitzada en perfils informàtics. 

¿Qui treballa als centres d’R+D+I?

«No és un únic perfil, malgrat que tots han de tenir tres requisits indispensables. Han de saber treballar en equip amb perfils molt diferents, han de ser creatius i propositius i han de tenir un mínim de coneixements tecnològics i llenguatge digital», apunta la responsable de ‘lifescience’ de Hays, Marta Ibáñez. L’exigència de competències és alta, tot i que les condicions solen acompanyar. 

El perfil és diferent del retrat robot que un es pot trobar en un incubador de ‘start-ups’. Als centres d’R+D+I la mitjana d’edat no és de 25 anys ni tothom porta un jersei ‘casual’, per més que tinguin el teletreball com a requisit indispensable, no durin més de dos o tres anys en el mateix projecte i exigeixin altes dosis d’autonomia en el seu dia a dia. «Cada vegada ens trobem més professionals d’aquest tipus que només accepten ofertes que els permetin treballar quatre dies a la setmana. Hi ha tanta competència entre les empreses que saben que si no accepten aquesta demanda se’n poden anar a una altra», explica Ibáñez.  

Notícies relacionades

En el cas concret dels programadors i professionals IT, dels perfils més a l’alça actualment i que figuren recurrentment en els rànquings de la Generalitat de Catalunya com els que ofereixen millors condicions laborals, les empreses han d’invertir molt no només en salaris, sinó en les últimes tecnologies. «Donar-los la possibilitat d’estar sempre actualitzats en les grans tendències del seu camp és sens dubte un bon factor d’atracció i, sobretot, de retenció», afirmen des de Techyon.

De cara a lfutur, la demanda d’aquest tipus de professionals anirà a més, tal com reflecteix l’estudi de Manpower. Segons aquest, tres de cada quatre companyies amb centres d’R+D+I té previst incrementar el nombre de professionals qualificats a la seva plantilla en els pròxims cinc anys. En aquest sentit, les diferents fonts consultades per aquest reportatge coincideixen a assenyalar que Barcelona és un destí atractiu per atraure aquesta mena de perfils, ja que combina un ecosistema empresarial i universitari nombrós amb unes condicions de vida assequibles i lluny –de moment– dels preus d’altres urbs que s’han encarit més.